В Ужгороді проходить фотовиставка Миколи Тинкалюка «Гуцули. Кінець ХХ – початок ХХІ століть»

0

Фотовиставку Миколи Тинкалюка «Гуцули. Кінець ХХ – початок ХХІ століть» 25-го листопада відкрито в обласному центрі Закарпаття. Один із найтитулованіших українських фотомитців сучасності представив свою колекцію із 50-ти світлин на гуцульську тематику в Карпатському виставковому центрі Міжнародної федерації фотомистецтва.

Про це повідомляє zakarpattya.net.ua.

Ось, що вдалося почути від автора, спілкуючись із паном Миколою у телефонному режимі.

– Коли до Вас прийшло усвідомлення приналежності до гуцульського роду?

– Усвідомлено з двох років і до сьогодні – без краплі сумнівів!

– Чи є у представленій колекції улюблена світлина? Може, пригадаєте якусь особливу подію, пов’язану із гуцульським світлинотворенням.

– Для моєї душі – всі улюблені, а з представленої на виставці колекції – світлина з афіші найкраще характеризує автентичний образ природи Карпат, заселених і освоєних вільнолюбними й незалежними горянами.  

– Гуцули – вівчарі, сировари, але Вас із юних літ приваблювала їхня художня майстерність. Отже, вступ до мистецького закладу ґрунтувався на свідомому виборі майбутньої професії чи, може, впливали інші чинники?

– Власне, приваблював безпосередній побут, органічність та природність проявлення художнього смаку у створенні вжиткових речей, а вибір майбутнього фаху відбувся на генетичному рівні.

– Що найбільше надихає Вас у світлинописі життя гуцулів?

– Надихає на створення світлини природна органічність побуту гуцулів, буденна скромність, працелюбність, щира радість у свята – одним словом, життєва правда. Намагаюсь брати від побаченого життя найбільший позитив, котрий би вселяв віру, надію і любов, був доступний і зрозумілий глядачу.  

– Упродовж п’ятдесяти одного року Ви здобули понад 400 національних та міжнародних нагород. Цікавість полягає у тому, що Ваші образотворчі світлини гуцулів більш відомі за межами України. Чим можете це пояснити?

– Мені в певний період творчості стало «тісно» на теренах своєї батьківщини; визріло бажання поділитись «органічним феноменом» із цілим світом. Незважаючи на «залізну завісу», я своїми світлинами «проламав» вікно у світ тисячною участю. Світ сприйняв моє ментальне посилання, мою життєву правду…

– Чому саме в Ужгороді Ви вирішили вперше представити колекцію світлин на тему гуцулів?

– Тому що передувала цій виставці їх онлайн експозиція  на новоствореній «Українській фотографічній платформі» – форумі для українських фотографів. Необхідно визнати  – у найзахіднішому обласному центрі України цього року відкрито Карпатський виставковий центр Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP), який на сьогодні є найсприятливішим фотографічним майданчиком в Україні. Отже, мені особливо приємно відчувати причетність до процесу відродження українського фотомистецького руху.
 

Виставка заслуженого художника Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP) – М. Тинкалюка експонуватиметься в Карпатському виставковому центрі FIAP Ужгородського краєзнавчого музею ім.Т. Легоцького до 25 грудня 2021 року.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я