Відбулась презентація літературного альманаху «Нескорена Україна» у містах Київщини

0

Ірпінь. Буча. Гостомель. Мотижин. Скибин. Мощун. Горенка. Бородянка… Це ті невеликі міста і селища Київщини, які першими прийняли на себе ворожий удар і зупинили просування ворога, не дали прорватися до серця України – Києва.

Упродовж місяця, внаслідок запеклих боїв із російськими покидьками, тривала битва за місто Гостомель. Завдяки героїзмові та відвазі українських захисників, гостомелян, плани чорної зграї ворожих істот захопити столицю були зірвані.

Подякувати землі, яка завжди мила гостям, сміливому населенню, яке мужньо чинило опір ворогам, Місту-Герою Гостомелю, яке з перших днів боролося за свободу і звитяжне культурне майбутнє, на запрошення громадськості завітав поетично-музичний десант літераторів Національної спілки письменників України. Цього дня презентували дві книги альманаху «Нескорена Україна».  Такі поїздки та зустрічі відбуваються завдяки чудовому організатору, директору Будинку письменників, доктору філософії в галузі освіти, професору, громадській діячці, ведучій програм Українського радіо «Культура», відомій українській поетесі Ніні Шаварській.

«…Спочатку війни мені почали надсилати на радіо вірші автори з різних куточків України. А згодом я побачила публікації своїх друзів, поетів у Фейсбуці. Одразу виникала ідея об’єднати поезію, цей великий зболений крик людської душі у спільній книзі.

Перший альманах об’єднав поезію 100 авторів, а це – поети з різних куточків нашої країни, близького і далекого зарубіжжя. У другому альманасі надруковано твори 70 літераторів, який блискучою передмовою прикрасив поет, заслужений діяч мистецтв України Михайло Шевченко. Альманах уже презентовано у НСПУ, Будинку композиторів, у різних містах нашої країни: Вінниці, Полтаві, Лубнах, за кордоном – у Болгарії. Із презентацією другого альманаху побували в Ірпіні, Переяславі і сьогодні, 23 червня, завітали до Гостомеля», – повідала на початку творчої зустрічі поетеса Ніна Шаварська.

Поділитися словом і піснею, побути в обіймах душевної енергії творчих сердець на зустріч із жителями Гостомеля завітали понад 20 талановитих митців. Це – перша заступниця голови НСПУ, прозаїк, поетеса Тетяна Пишнюк (Фольварочна), поетеса, заслужена діячка естрадного мистецтва Тетяна Левицька, викладачка Міла Сонячна  і заступниця голови Київського міського об’єднання товариства «Просвіта» Ольга Ходацька, перекладачка та популяризаторка поетичного слова українських літераторів за кордоном Леся Оленівська, чудові поетеси – Ніна Шаварська, Лариса Петрова, Валентина Швежикайте, викладач, авторка і виконавиця власних пісень Тетяна Мирошниченко, класик української літератури, письменник Петро Засенко, громадський діяч, на вірші якого написано багато пісень, Владлен Ковтун, поет-репортер, який творить історію поетичних зустрічей, Володимир Коскін, поет Серго Сокольник, журналістка Ірина Родченко, композитор, неперевершений виконавець романсів Ігор Якубовський, народні артисти України Олег Дзюба та Анатолій Демчук, який щедро поділився мелодіями іскрометного народного гумору.

Читачам бібліотек міста Гостомеля поети подарували свої книги. Ніна Шаварська від НСПУ у подарунок бібліотечним закладам передала книги сучасних письменників.

Завершальним акордом зустрічі спілчанської родини із жителями Гостомеля стала спільна світлина всіх учасників та громадськості міста біля муралу «Очі» разом із авторкою, художницею Іриною Романченко. Сьогодні серця всіх матерів України щемлять від пекучого болю, який крає душі, а очі спрямовані до небес у молитві з єдиним проханням – захистити кожного, хто відстоює вільну і незалежну Україну, наближає Перемогу, уберегти життя наших земних ангелів, синів і доньок України.

Зустріч стала ковтком свіжого повітря, важливим і необхідним поповненням внутрішнього енергетичного ресурсу спілкування, дружньою синергією для кожного, хто був присутній на заході. Надихалися бойовим неспокоєм енергетичних потоків майстрів поетичного слова та вібраційними струнами музичних творів композиторів і співаків.

Дякуємо за гостинність, тепло, дух творчого настрою і благодаті начальниці відділу культури, молоді та спорту Гостомельської селищної рад Катерині Павленко, начальниці відділу освіти Наталії Рахманюк, гостомелянці Ользі Ходацькій.

Сьогодні всім нам, українцям, важко переживати жахіття війни та безчинства жорстокого ворога. Небувала, виснажлива, спустошувальна, тяжка, винищувальна війна душить, кривавить, мучить… Війна забирає близьких і рідних, наших захисників, журавликів-воїв. Війна знедолює. Війна обкрадає. Війна знищує… У кожного із нас болить душа за рідних, за долю народу, за майбутнє України. Щоденно ми молимося за наших визволителів – захисників і захисниць, які на фронті відстоюють кожен сантиметр рідної землі, борються за незалежність нашої країни, звільняють її від ненависного ворога, біснуватих москалів, які скаженіють від люті. Сьогодні нас, нашу землю і суверенітет держави захищають найкращі патріоти, найвідважніші і найсміливіші вої. А ми, творчі митці, словом і піснею тримаємо духовний стрій. За рідні стежки, щасливі долі, віру, волю, світло, совість, переможну Правду, незалежність, яка здобувається великими і гіркими втратами.

Як посіяне в ріллю зерно проростає, так й ідея, ініційована невтомною Ніною Шаварською, яка нині гуртує поетів, музикантів, художників, журналістів, віриться, проросте у великий, серйозний, глибокий і високий пласт духовного культурно-мистецького ключа, світлої місії – святої, глибинної і переможної. Вже поетесою до друку підготовлено третій альманах інтимної лірики.

Такі зустрічі та спілкування мотивують на написання нових творів, пісень, музики, створення художніх полотен. Засіяні зерна творчості у майбутньому врожаїтимуться на просторах нашої української землі, зігріватимуть її та проростатимуть новими сходами Добра, Надії, Світла і Любові.

Ми загоїмо наші рани. Ми здолаємо ворога! Ми переможемо! Кожен із нам маленькими кроками наближає світлий і жаданий день. У душах українців сяє вогник Добра, Краси та Істини. Бо ми – Народ! Бо ми – Держава!

Все буде Україна!

Ірина РОДЧЕНКО, заслужений працівник культури України

Титульне фото: під час презентації в Лубнах

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я