Виходить фільм «Іван і Марта» про життя шістдесятника Івана Дзюби

0

У кінотеатрах України з 2 листопада починають показ документальної стрічки «Іван і Марта» про життя письменника, дисидента Івана Дзюбу та його дружину Марту Дзюбу.

Покази у кінотеатрах можна відвідати у таких містах України: Київ, Львів, Одеса, Харків та Дніпро.

Стрічка розповідає про українського літературознавця, дисидента, письменника, громадського діяча Івана Дзюбу та його дружину Марту. Разом вони прожили 62 роки. Історію кохання та громадської позиції двох інтелігентів розповідатиме з екрана Марта Дзюба.

Івана також можна буде побачити у фільмі — письменник з’являється, зокрема, на початку стрічки та у її завершальних епізодах. Режисер Сергій Буковський розповідав, що знімальна група кілька днів фільмувала бесіди з Іваном Михайловичем, це останнє його інтерв’ю.

Зйомки «Івана і Марти» тривали з липня 2021 року.

Про життя Івана та Марти Дзюбів

Іван Дзюба був одним з ініціаторів першого в СРСР публічного протесту проти політики влади. У вересні 1965 року на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна», що в Києві, разом із Василем Стусом і В’ячеславом Чорноволом він вийшов на сцену, оприлюднивши інформацію про таємні арешти української творчої інтелігенції.

Він — автор праці «Інтернаціоналізм чи русифікація?», написаної у 1965 році.

У 1970-х роках Іван Дзюба зазнав гонінь за свої погляди, а 1972 року був відрахований зі Спілки письменників України. Того ж року його ув’язнили на 18 місяців. Був одним із засновників Народного руху України у 1989 році. У 1992 році став другим міністром культури України. Є автором понад 400 праць та наукових статей. У 2001 році Івану Дзюбі надали звання Героя України. У липні 2021 року він відсвяткував своє 90-річчя.

22 лютого 2022 року, за два дні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Іван Дзюба помер. Його рідне місто Миколаївка в Донецькій області тимчасово окуповане.

Марта Дзюба народилась у Львові, навчалась на фізичному факультеті Львівського університету, 1962 року познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком Іваном Дзюбою та переїхала до Києва.

Юлія Кузьменко

Фото — Кадр із фільму «Іван і Марта» Сергія Буковського. Іван та Марта Дзюби. Фотографія надана Євою Джишиашвілі

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я