Заслуговують на увагу. Шість найкращих новинок українських видавництв

0

В Україні були, є і будуть прекрасні письменники. Львівський Форум видавців уже давно позаду, а я лише зараз відійшов від нього і вирішив подивитися, кому і за що цьогоріч дали нагороди. Хто не знає, то премія цього книжкового фестивалю називається Best Book Award 2021 і вручається з 1995 року. Про всіх переможців 28 BookForum я не розповідатиму, але розкажу про ті книжки, що особисто мене зацікавили.

Гран-прі: Євген Пшеничний, Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог, видавництво «Коло» —  за глибоку дослідницьку роботу й високоестетичне художнє втілення.

Не повірите, та в книжці йдеться про українського книгознавця та бібліографа Ярослава Стешенка, його життя й діяльність. Особисто я її не гортав, тому мені важко сказати, наскільки ця книжка якісно написана та красива, але я більш ніж певен, що нагороди просто так не дають. Тим паче, що упорядником був Євген Пшеничний — кандидат філологічних наук, засновник і укладач Альманаху бібліофілів (а ось цю книжку я тримав у руках, і вона просто прекрасна), а також автор праць із книгознавства давньої української літератури та літератури ХІХ — початку ХХ сторіччя. Тому гадаю, що якість книги, яка завоювала гран-прі, має бути на висоті.

Класична українська література: Леонід Чернов (Малошийченко), Чудаки прикрашають світ, видавництво «Темпора» — за перетворення «наших 20-х» на літературний бренд і оживлення некласичних класиків.

У видавництві «Темпора» існує ціла серія книжок про наші 20-ті. І вона на диво прекрасна, адже допомагає книголюбам дізнатись про українських письменників, голоси яких були заглушені радянською владою. Тішусь, що ця серія продовжує розвиватись і показує, що в Україні були, є і будуть чудові письменники. Саме ця книжка ввібрала в себе найповніше зібрання прози Леоніда Чернова: репортажі, повісті, гумористичні оповідання та автобіографію письменника.

Сучасна українська література: Галина Крук, Хто завгодно, тільки не я (ілюстраторка Валерія Печеник), видавництво «Vivat» — за гармонію витонченого стилю, почуттєвості образів та авторське осмислення дійсності.

Я ще не встиг погортати цю збірку оповідань, але те, що бачив на просторах інтернету, мене зацікавило. Не знаю, як Галина Крук пише, але лише через оформлення купив би цю книгу. Так, я з тих людей, що можуть собі купити книжку тільки з цієї причини, але це не означає, що для мене не важливий зміст. Якщо ж про сюжет, то це збірка оповідань на різну тематику, як кажуть, про життя. З анотації я зрозумів, що це щось ліричне, ніжне і водночас сумне.

Іноземна література в українському перекладіСтарша Едда (перекладач Віталій Кривоніс, ілюстратори Вільям Гершом Коллінгвуд і Карл Еміль Доплер), «Видавництво Жупанського» — за знайомство українського читача зі знаковим твором світової класики.

Не скажу, що я багато знаю про давньоісландську словесність і взагалі їхню класичну літературу — читав хіба кілька статей у Вікіпедії і дивився фільми з кіновсесвіту «Марвел» (так, я ще той невіглас, тому й радію, що можу дізнатись більше і стати трохи освіченішим, а не оце от, що зараз). Але ця книжка на вигляд просто епічна, і я певен, що, як мінімум, заради пізнання чогось нового вона заслуговує на увагу.

Література для дітей від 0 до 6: Олеся Мамчич, Овва, як бува! Абетка з історії України (ілюстраторка Софія Томіленко), видавництво «Портал» — за книжку-маячок, завдяки якій орієнтуватимуться в минулому.

Книжка неймовірно красива і якісно зроблена. Звичайно, завжди можна побурчати стосовно ціни, але я вважаю, що ця книжка того варта. Вона не лише допомагає вивчити дітям алфавіт, а й розповідає про цікаві факти з історії України. Рекомендую її хоча б погортати в книгарні, і ви все зрозумієте самі.

Література для дітей від 7 до 12: Ліна Максимук, Козаки правлять країною, видавництво «Discursus» — за успішний відхід від шаблонів і оригінальне подання історичного матеріалу.

Це книжка-мандри для дітей допоможе малечі не лише дізнатись про Івана Мазепу, козацький устрій та тогочасні традиції, а й розподілити кошти на нараді з козацькою старшиною, створити власний козацький портрет і весело провести час. Не тільки дітям буде цікаво пізнавати світ козаків, а й дорослим, адже в посібнику зібрано багато інтерактивних ігор, що можуть кожному припасти до душі. Видавці дуже заморочились із нею і виконали неймовірно важку роботу, укладаючи цю книжку. Це той момент, коли зовнішність може бути оманлива. Вона розкривається на повну, лише коли розумієш, чого коштувало видавцям створити цю однозначно важливу книжку. Розповідати, що ж там такого вони утнули, я не буду. Захочете, то самі поспілкуєтесь із видавництвом і дізнаєтесь трохи більше.

І на цій ноті я закінчу розповідати про книжки, які ввійшли у список переможців, щоб ви самі поглянули і дослідили, адже як кажуть: довіряй, але перевіряй. Бажаю всім перемоги й усвідомлення ціни, яку кожен із нас за неї платить.

Сергій Степаненко

Джерело: life.nv.ua.

Фото: facebook.com/vivat.book.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я