Нагороджено перших лауреатів нової літературної премії

0

Премію ім. Максиміліана Кирієнка-Волошина, що заснована Національною спілкою письменників України, вручено першим лауреатам в Одесі. 

Одеський прозаїк Сергій Рядченко став одним з перших лауреатів в номінації «За кращу книгу прози» нової літературної премії  України ім. М. Кирієнка-Волошина, що заснована  в березні  цього року для підтримки  сучасних українських російськомовних авторів. Одесит, талановитий письменник С. Рядченко отримав цю премію за книгу «Субота для людини», видану в серії «Одеська бібліотека» Всесвітнім клубом одеситів та компанією «Пласке». Нагороду  він розділив з письменницею з Кіровограда Ольгою Полевіною, авторкою роману «Королева полину».  

У номінації «За кращу поетичну книгу» лауреатами цього року стали Ірина Карпінос (Київ) за книгу «Перевернутий світ»  і Олександр Вертіль (Суми) за збірку  «Брати Бурлюки». 

27 травня у Золотому залі Літературного музею відбулось нагородження  лауреатів. Почесними гостями церемонії були видатний український письменник, Шевченківський лауреат, Герой України Іван Драч (Київ) та меценат Премії  цього року підприємець Володимир Онищенко (Одеса).

«Премія  присуджена і, я впевнений, буде присуджуватися  за кращі літературні російськомовні твори українських письменників, в тому числі перекладені українською мовою, та видані  в нашій країні»,  – розповів автор ідеї Премії, голова журі, заступник голови  НСПУ Володимир Шовкошитний, −  «У цьому році у нас було багато талановитих конкурсних робіт и замало часу, оскільки книги  приймались до 1 травня. Але жури  впоралось і нагородило кращих».

Згідно з Положенням про Премію номінуватися можуть автори поетичних або прозаїчних творів, які відзначаються високою художністю, глибоким осмисленням історії українського народу і яскравим зображенням його багатовікової боротьби за волю і незалежність та сучасного історичного моменту. 

До розгляду приймаються книги, написані російською мовою та переклади російськомовних творів українських авторів українською мовою, які були опубліковані (видані в Україні) протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Премії. 

Для розгляду, конкурсного відбору творів претендентів на здобуття Премії, визначення та нагородження лауреатів працює журі у такому складі: Володимир Шовкошитний, Юрій Ковальський, Станіслав Бондаренко, Ірина Іванченко, Елла Леус, Наіль Муратов, Василь Дробот, Михайло Стрельбицький.

Елла Леус

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я