7 грудня в Національному музеї історії України відбудеться вшанування пам’яті видатного українського філософа і просвітителя Григорія Сковороди

0

«Перший розум наш…» – так свого часу охарактеризував  Григорія Савича  Сковороду  поет Микола Вінграновський.  У грудні 2022  відзначається 300 річчя від дня народження  цього видатного  письменника, філософа, просвітителя. Звісно, воєнний стан не передбачає проведення масових дійств, але в Україні повсюдно проходять локальні заходи з цієї нагоди.

Національна спілка письменників України спільно з Національним історичним музеєм  України проведуть «Сковородинівські читання» в аурі виставки «Світ Григорія Сковороди», яка експонується в музейному просторі. Поряд із вцілілими рідкісними експонатами давніх часів (рукописів, малюнків,  першодруків) прозвучать вірші як самого Григорія Сковороди, так і поезії про нього у виконанні сучасних українських авторів та декламаторів.  

До читань запрошені відомі майстри слова, серед яких лауреати літературних премій імені Григорія Сковороди, дослідники його творчості, митці, зокрема, Микола Жулинський, Валерій Шевчук, Михайло Сидоржевський,  Наталя Дзюбенко-Мейс, Сергій Гальченко, Василь Нечепа, Лариса Недін, Михайло Шевченко, Дмитро Чистяк, Василь Куйбіда, Оксана Сліпушко, а також музейні працівники, причетні до формування експозиції, присвяченої 300-літтю поета-філософа.  Модератор заходу – Микола Гриценко, письменник, лауреат літературної премії імені Г. Сковороди «Сад божественних пісень».

 Дійство відбудеться 7 грудня  о 14.00 в Національному музеї історії України  (вул. Володимирська, 2;  3-й поверх, 23-а зала).

Зображення — Фітільов Л.В. (1913 – 1975). Портрет Г.С.Сковороди. 1972

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я