Відбулося чергове засідання Секретаріату Національної спілки письменників України

0

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський доповів, як Спілка письменників  ушанувала пам’ять видатного українського поета Андрія Малишка з нагоди його 110-річчя. Зокрема, делегація українських письменників відвідала батьківщину поета м. Обухів, де було пошановано митця, а також могилу на Байковім цвинтарі, і поклала квіти до пам’ятника поетові в столиці. На жаль, літературний вечір з нагоди ювілею в Національному музеї літератури обірвала рашистська ракетна атака.

Також голова НСПУ зазначив, що з ініціативи Спілки вже зібрано дитячі книжки українською для «Української світлиці» в польському місті Бидгощ, які планується до Святого Миколая відправити на Польщу. Список усіх доброчинців-письменників і видавців, хто долучився до цієї справи, буде незабаром оприлюднено на фейсбук-сторінці голови НСПУ. Започатковано збір дитячих книжок для діток із-під Бахмута, які опинилися у прифронтовій зоні (всі охочі можуть надіслати книжечки для дітей Донеччини на адресу: Київська область, місто Вишгород, Нова пошта № 5, Сидоржевському Михайлу Олексійовичу. Тел.: 098 749 0402. (Прохання до авторів оплачувати вартість доставки за свій кошт)).

Голова НСПУ повідомив, що лауреатом Міжнародної літературної премії короткої прози ім. В. Портяка цьогоріч стала Надія Гармазій, а у Фастові, де жив письменник, відбулися з цієї нагоди урочистості за участі українських письменників і громадськості.  Крім того, М. Сидоржевський повідомив про ініціативу громадськості, підтриману НСПУ, щодо перейменування скверу ім. Чкалова в Києві на Письменницький сквер і встановлення в ньому пам’ятника українському письменству. 

Відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко доповів про підготовку до відзначення 300-річчя з дня народження Г. Сковороди. Спілка письменників і керівництво бібліотеки ім. Олега Ольжича з цієї нагоди  запланували спільну урочистість, яка має відбутися в Національному музеї історії України 7 грудня о 14:00 за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, буд. 2, поверх 3, зала 23.

На засіданні Секретаріату було ухвалене рішення щодо продовження терміну повноважень голови НСПУ (М. Сидоржевського) до завершення воєнного стану відповідно до ст. 6, п. 15 (д) Статуту НСПУ.

На засіданні було порушено питання щодо становища в Донецькій обласній організації НСПУ, зокрема йшлося про українських письменників, членів НСПУ, які перейшли на бік ворога. Вирішено розглянути це питання на наступному засіданні Секретаріату з запрошенням представників Донецької облорганізації НСПУ.

Також Секретаріат розглянув питання щодо пам’ятної дошки, яка має з’явитися на фасаді Будинку письменників і нагадувати про місце і час, де зароджувалися незворотні процеси відновлення української незалежності. М. Гриценко представив ескізи дошки, які зробив знаний український митець Микола Білик. На засіданні вирішили, що це питання потребує додаткового опрацювання, оскільки йдеться про витвір мистецтва.

Головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Куліда доповів про стан справ, а також про майбутнє цього видання. На засіданні вирішили, що паперова версія газети 2023 року буде виходити попри всі фінансові труднощі.

Також М. Сидоржевський доповів про завершення роботи над випуском Довідника НСПУ. Видання коштуватиме 300 гривень, і його можуть замовити всі охочі.  Відповідно до Ухвали Секретаріату НСПУ, звертаємося до всіх колег, які бажають долучитися до випуску Довідника, із проханням здійснити передоплату у розмірі 300 гривень на картку Приватбанку 4731 2196 1471 6094. Усім, хто передплатив Довідник раніше за старою ціною 200 гривень, потрібно буде доплатити ще 100 грн. Звертатися до керівника оргвідділу НСПУ Світлани Пастушенко.

Також на засіданні розглянули питання кооптації до складу журі Міжнародної українсько-польської літературної премії «За нашу і вашу свободу», зокрема до складу журі було введено ще дві кандидатури.

Голова Приймальної комісії П. Засенко доповів про роботу Приймальної комісії НСПУ під час війни. Попри форс-мажорні обставини, ця робота провадиться.

На засіданні Секретаріату було розглянуто й низку інших питань порядку денного.

З огляду на дотримання безпеки у зв’язку з воєнним станом і у зв’язку з неможливістю прибути на засідання Секретаріату, частина учасників Секретаріату приєдналася до засідання за допомогою платформи ZOOM.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я