Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся «Вінграновський Art Fest»

0

У Первомайську — у рідному місті Миколи Вінграновського — четвертого листопада відбувся артфестиваль, присвячений творчому надбанню митця. Захід розділили на чотири локації, які уособлювали чотири аспекти феномену письменника-шістдесятника.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла співорганізаторка «Вінграновський Art Fest» Катерина Баранюк.

Чотири аспекти феномену митця — чотири кольори, якими організатори позначили тематичні зали фестивалю: синій, жовтий, білий та червоний.

«Синій — улюблений колір Вінграновського. Тут відбувалися наймасштабніші події фесту, зокрема церемонія відкриття, концерти та вистави».

У «жовтій» залі відбувалися публічні зустрічі, виступи діячів культури і науки, читання поезії, а також лекції і дискусії. «Біла» — територія візуального мистецтва, а на «червоній» зустрілися друзі та знайомі Миколи Вінграновського, які ділилися спогадами про митця.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Обговорення життя та творчості Вінграновського, 4 дистопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

Прикрим відкриттям для організаторів фестивалю стало те, що не всі земляки письменника-шістдесятника знали про життєвий шлях і творче надбання Вінграновського. Тому планують зробити фестиваль традиційним.

«Він вийшов настільки вдалим, що я думаю його можна зарахувати в проєкт, який в цьому році започаткований, самостійний проєкт, в майбутньому традиційний. Все почалося з ідеї, оскільки Вінграновський така видатна постать і він народився саме в нашому місті, але виявляється не всі мешканці, не всі жителі Первомайська навіть знають, хто такий Вінграновський і чим він займався», — розповіла співорганізаторка «Вінграновський Art Fest» Катерина Баранюк.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Актори на сцені «Вінграновський Art Fest», 4 листопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

«Ми хотіли показати його не тільки як письменника, поета-шістдесятника, видатного актора, режисера, а саме як історичну постать, якою можна пишатися. Це наше коріння, наша історія».

Історія фестивалю почалася зі співпраці з режисером «ШЕ.Fest» Сашком Висоцьким. У грудні 2022 року разом з ними команда «Вінграновський Art Fest» організувала творчий волонтерський проєкт «Різдво для нескорених». Таким чином утворився творчий тандем і співпраця над фестивалем, присвяченим митцю-шістдесятнику.

«З Сашком і його командою київською ми об’єднали зусилля: ми більше в Первомайську, а вони вже на дві локації працювали — і в Києві, і приїжджали в Первомайськ в процесі організації. А вчора ми всі зібралися разом і втілили нашу мрію», — сказала Катерина Баранюк.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Презентація портретів митця, 4 листопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

Під час фестивалю представили вистави, картини, присвячені Вінграновському. Для глядачів грав гурт «Крутий заміс».

«Хлопці настільки круто виступили! Звучання традиційних інструментів у сучасній обробці».

«Цей проєкт об’єднав і волонтерів, і медійних, творчих людей, і місцеву владу. Цей симбіоз дав нам змогу створити фестиваль», — сказала співорганізаторка заходу.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Виступ гурту, 4 листопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

Загалом, за приблизними підрахунками організаторів, фестиваль зібрав близько трьохсот людей на всіх локаціях.

«Як для першого проєкту, який не рекламувався в повну силу, то на захід прийшла дуже велика кількість людей. Я думаю, що якби рекламна кампанія була розгорнута в повному обсязі, ще більше людей прийшло б. Фідбек був — людям такого роду заходи подобаються. Їх зараз не вистачає», — розповіла Катерина Баранюк.

Хто такий Микола Вінграновський

  • Микола Вінграновський (1936 – 2004) – український прозаїк, поет, режисер, актор, сценарист, перекладач. Народився у селі Богополь (зараз це сучасне місто Первомайськ Миколаївської області).
  • У творчому доробку Миколи Вінграновського налічується 8 поетичних книжок, 6 збірок віршів і більше десятка оповідань для дітей, 7 видань прози, роман «Наливайко» та історичний нарис «Чотирнадцять столиць України». Як режисер і сценарист письменник також створив 5 художніх та 8 документальних фільмів, був одночасно режисером і актором у художніх стрічках «Берег надії» (1967 р., роль Вацлава Купки) і «Дума про Британку» (1970 р., роль Несвятипаски).
  • У грудні 1997 року Микола Вінграновський отримав звання заслуженого митця України, а роком пізніше став членом комітету Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. 26 травня 2004 року 68-річний письменник помер після тяжкої хвороби. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Світлана Кльосова, Максим Місайлов

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я