ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ: ІСТОРІЯ СВЯТА

0

У п’ятницю, 28 липня, українці відзначають День Української Державності. Але в цю дату відзначати це свято ми будемо востаннє. Починаючи з наступного року, Днем Української Державності стане 15 липня.

Історія свята

Уперше відзначати це свято на державному рівні запропонувала ще 5 лютого 2018 року ініціативна група у складі Героя України Левка Лук’яненка, президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, головного редактора газети Верховної Ради України «Голос України» Анатолія Горлова, академіків НАПрН України Руслана Стефанчука та Олександра Святоцького, професора Володимира Сергійчука, а також громадських діячів Богдана Моркляника та Юрія Баланюка. Обговорення відбувалися в Будинку уряду.

А вже 16 лютого 2018 року Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко звернулися до нації та парламенту з ініціативою започаткування Дня Української Державності.

24 серпня 2021 року під час урочистого засідання Верховної Ради, присвяченого Дню незалежності України президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ. Датою його святкування вибрано День хрещення Київської Русі – України. Точкою відліку української державності президент запропонував вважати рік заснування Києва – столиці Київської Русі – України.

Чому змінили дату святкування

28 червня 2023 року Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроєкт, який переносить День Української Державності з 28 липня на 15 липня. У Верховній Раді законопроєкт підтримали.

Це пов’язано з календарною реформою Православної церкви України, через яку змінилися дати свят, зокрема – дата вшанування святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

Тому День Української Державності перенесли з 28 липня на 15 липня. Але оскільки закон підпишуть уже після 28 липня, цього року День Української Державності ми святкуємо ще по-старому.

zn.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я