Дитяча книжка Прохаськів увійшла в рейтинг 2023 року від New York Times

0

Книжка «Хто зробить сніг» Мар’яни та Тараса Прохаськів увійшла в рейтинг найкращих творів для дітей та підлітків 2023 року за версією The New York Times.

«Вперше видана в Україні, ця мила, дивна, по-легкому філософська книжка, ілюстрована м’якими каракулями, розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у химерній уявній лісовій місцевості. Назва походить від віри кротів, що коли вони помруть, то підіймуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився», – відгукнулися про книжку редактори The New York Times.

У рейтинг твір потрапив в англійському перекладі Бориса Дралюка та Дженіфер Крофт.

«Видавництво Старого Лева», яке опублікувало оригінальну версію книжки, привітало авторів із досягненням:

«Вітаємо Мар’яну та Тараса Прохаськів і надзвичайно тішимося цій радісній новині!»

Автори розповідали, що головними прототипами героїв стали вони самі.

«Кроти – це наш тотем. У світі все якось дуже щільно пов’язано. Можливо, кроти вибрали нас за своїх речників. Може, нашому невибраному життю найбільше відповідала кротяча сутність. У кожному разі наш вибір був не прорахований, а такий, що не залишає місця для сумніву. Тільки кроти…» — поділилися письменники.

Ілюстрації для книги створила сама Мар’яна Прохасько.

Раніше «Хто зробить сніг» подружжя Прохаськів вже здобула чимало нагород. Вона перемогла в конкурсі «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013», а також отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу «Книжка року — 2013» у номінації «Дитяче свято» та потрапила до світового каталогу The White Ravens у 2014 році.

Оксана Заблоцька

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я