ДОРОГУ МОЛОДИМ!

0

У столичному Будинку письменників відбулась Центральна регіональна нарада молодих авторів.

Початок літературної творчості це завжди важка і кропітка робота. Який стиль обрати? Про що писати? Чим зацікавити читача? У розмаїтті сучасної літератури важко обрати правильну дорогу,  написали твір, який стане взірцем, а не черговою «писаниною».  

 З метою заохочення молодих літераторів до творчої  діяльності 20 вересня у столичному Будинку  письменників України відбулася Центральна регіональна нарада молодих авторів, на яку зібралися учасники з восьми областей України.  

 

Перед початком роботи семінарів для гостей було влаштовано екскурсію Будинком письменників, для того щоб молоді автори змогли відчути атмосферу літературного життя. Також учасникам  розповіли про ті часи, коли Спілка письменників була головним осередком культурного життя України. 

«Скористайтеся можливістю поспілкуватися в цих стінах з відомими людьми, які мають за своєю спиною величезний досвід. Нехай ці перші кроки стануть для вас своєрідним стимулом до подальшої творчості.  Національна спілка письменників України максимально зацікавлена у співпраці з молодими авторами. Не виключаю, що навесні ми влаштуємо масштабнішу нараду, де зберемо більше авторів. Спілка активно розвиває роботу з молоддю. Саме зараз ми почали приймати заявки на Міжнародний літературний конкурс «ГРАНОСЛОВ»,  думаю, дехто з вас вже подав заявку на участь.  Спілка – це один із суб’єктів сучасного культурницького літературного життя. Сьогодні іншими суб’єктами є потужні видавництва, проекти, форуми. Є ті, хто роблять з літератури шоу, а є ті, хто творить справжню літературу», — привітав учасників голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський

«Пам’ятаю, як я приїжджала на таку нараду молодих авторів. Мало що змінилося, гостей, як і раніше, приймають у БТП «Ірпінь», а нові автори такі ж молоді  і талановиті», —  поділилася з гостями відповідальна за проведення наради Богдана Гайворонська, секретар НСПУ по роботі з молодими авторами. 

Також гостей привітав перший заступник голови НСПУ Віктор Мельник: «Найпотужнішою літературною спільнотою є саме Національна спілка письменників України, яка об’єднує понад 2000 авторів. Ми збираємо ці наради для того, щоб у молодих авторів був шанс познайомитися, поговорити про творчість та літературу».

Перший заступник голови НСПУ Віктор Мельник

         Перший заступник голови НСПУ Віктор Мельник

«Такі зібрання, мабуть, кожного з нас спонукають до спогадів. Я пам’ятаю наші збори у Коктебелі, коли ми визначали «Що значить бути письменником?». Це незабутні відчуття – там ми знайомилися та вчилися. Письменники – це творці. Ми вкладаємо у кожного нашого героя шматочок своєї душі, дозволяємо йому жити, вирішуємо що йому робити. Напевно,  все-таки варто спробувати стати на стежку письменництва. Неабияк цікаво жити поруч один з одним і жити поруч зі своїми героями. Я вам бажаю на цій слизькій стежці, принаймні, не часто «сковзатися», щоб не «розхлюпати» свій талант», —  звернулася до молодих авторів відповідальний секретар НСПУ, поетеса і прозаїк Тетяна Фольварочна.

Відповідальний секретар НСПУ Тетяна Фольварочна

 Секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Богдана Гайворонська (зліва) та відповідальний секретар НСПУ Тетяна Фольварочна

«Щоб бути гарним письменником, потрібно знати коли, що і як писати, щоб це була справді література, а не банальна писанина. Потрібно знайти свій, упізнаваний стиль – лише тоді можна стати відомим письменником, поетом чи прозаїком», — зазначив директор Будинку письменників та Олександр Гордон.

Олександр Гордон

Директор Будинку письменників Олександр Гордон  

Керівниками семінарів з Центральної  регіональної  наради  молодих авторів стали українська письменниця, театрознавець, журналіст і головний редактор журналу «Київ» Теодозія Зарівна, український поет і прозаїк Борис Гуменюк,  український поет і журналіст Дмитро Лазуткін та  літературний редактор і поетеса Вікторія Осташ. 

Після урочистої частини учасників розділили на дві групи — «проза» і «поезія», де молоді автори читали свої роботи, а запрошені наставники могли прокоментувати твори та дати поради починаючим літераторам.

Група «Проза»

Група «Поезія»

«На семінарі були дуже насичені обговорення, ми отримали багато емоцій, багато думок. Нарада була досить конструктивною, ми озвучували  досить «ідейні» питання, дійшли до фундаментальних ідей літератури. Особисто мені дуже сподобалося», — поділилася Тетяна Шевченко,  учасниця наради молодих авторів з Києва.

Нагадаємо, що найближчим часом заплановано проведення ще двох творчих нарад — 28-29 вересня у Тернополі (Західна регіональна нарада) та 5-6 жовтня у Харкові (Східна регіональна нарада). Від кожної області в нараді братимуть  участь по двоє представників. Кожна нарада передбачає участь шістнадцяти осіб (залежно від територіальної наближеності).

Анна ДРОФА, 

Прес-секретар НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я