Дубчак, Логвиненко, Сидоренко – фіналісти Премії Ґонґадзе-2023

0

Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів на здобуття відзнаки за 2023 рік. До нього ввійшли журналісти Богдан Логвиненко, Андрій Дубчак і Сергій Сидоренко.

Андрій Дубчак – фотограф, воєнний кореспондент, засновник інтерактивного проєкту DonbasFrontliner. До повномасштабного вторгнення Росії розповідав про війну на сході України через історії військових і цивільних, а після 24 лютого 2022 року – знімав в усіх гарячих точках війни. З 2003 року співпрацює з Радіо Свобода.

Богдан Логвиненко – письменник, журналіст, ведучий, інтерв’юєр, фотограф. У 2016 році заснував проєкт Ukraїner. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну медіа перезапустило всі свої канали комунікації, що почали мовити про війну Росії проти України та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами. Одним із найважливіших пріоритетів Ukraїner стали оповіді про незламність українців, розказані різними мовами на різних платформах. Фіналіст Премії імені Георгія Ґонґадзе за 2020 рік.

Сергій Сидоренко – журналіст, співзасновник та редактор видання «Європейська правда». З 2014 року воно виросло в потужне й популярне медіа про міжнародну політику та євроінтеграцію. 2021 року його відзначали національною премією «Високі стандарти журналістики» у номінації «За сталий, якісний медійний проєкт/продукт». Раніше Сергій Сидоренко працював у газеті «Коммерсант-Україна». Фіналіст Премії імені Георгія Ґонґадзе за 2022 рік.

Лауреата Премії традиційно оголосять у Києві 21 травня, у день народження Георгія Ґонґадзе.

Нагадаємо, що до Капітули Премії імені Георгія Ґонґадзе цього року ввійшли: дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, керівниця мовлення «Голосу Америки» у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе, президент Українського ПЕН, філософ, письменник і журналіст Володимир Єрмоленко, журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук, меценатка Премії Ґонґадзе Оксана Просоленко, лауреати Премії Ґонґадзе-2022 Євген Малолєтка і Мстислав Чернов, лауреатка Премії Ґонґадзе-2021 Мирослава Барчук, лауреат Премії Ґонґадзе-2020 Павло Казарін, журналіст і медіаменеджер Зураб Аласанія.

За умовами Премії, лише члени Капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття та визначати володарів спеціальних відзнак

Критерії для висунення претендентів:

  • відданість принципам та цінностям незалежної журналістики;
  • професійність і компетентність;
  • інноваційність;
  • суттєвий внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища в цілому;
  • створення матеріалів, що сприяли вирішенню певних проблем у суспільстві та змін у країні.

Лауреат отримує статуетку та грошову винагороду в розмірі 100 тис. грн.

Премія імені Георгія Ґонґадзе була заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, powered kmbs Alumni platform та виданням «Українська правда». Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021), Мстислав Чернов і Євген Малолєтка (2022).

Нагадаємо, що Премія імені Георгія Ґонґадзе вручається завдяки підтримці меценатів. Ними можуть стати винятково випускники Києво-Могилянської бізнес-школи. Їх об’єднує спільний досвід навчання і прагнення провадити системні зміни в Україні.

З моменту створення Премії її підтримав уже 21 меценат: Олександр Адамюк, Антон Артеменко, родина Бруннерів, Олег Брусиловський, родина Вікнянських, Ярослав Волковецький, Микола Демченко та Ольга Мишуровська, Марина Дерепа, Сергій Дулєпов, Максим Дядик, Андрій Ісак, Роман Квашенко, родина Міщенків, Дмитро Новицький, Людмила Перебийнос, Оксана Просоленко, Андрій Селепей, Віталій Смірнов, Микола Сушко, Олександр Ткачук, Дмитро Чернов.

pen.org.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я