Фільм про письменників Григора та Григорія Тютюнників започаткує цикл «Шістдесятники»

0

В Україні знімуть фільм про письменників Григора та Григорія Тютюнників. Зйомками займається Державне підприємство «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм»» після майже 20 років перерви. Про це повідомляє видання «Детектор медіа».

За словами продюсера стрічки Тараса Аврахова, завершити зйомки планують уже восени 2023 року.

«У фільмі ми розповімо про становлення і творчий злет українського прозаїка Григора Тютюнника в контексті творчості та впливів його старшого брата Григорія», — розповів Аврахов.

Авторкою сценарію та режисеркою фільму стала Неля Даниленко, над зйомкою працюють оператор-постановник Максим Тужилін та оператор Андрій Непосєдов.

«Укртелефільм» фінансує виробництво стрічки з власних коштів, хоча, за словами гендиректора, раніше студія безрезультатно зверталася за підтримкою: «Розпочали зйомки, як тільки це стало можливим. Цьому початку передували кілька років зачистки студійних проблем у всіх можливих розрізах. Нині маємо маленький колектив однодумців, з більшістю боргів розрахувалися і за найменшого вікна можливостей відновлюємо статутну діяльність».

Стрічкою «Григір і Григорій Тютюнники» команда хоче започаткувати цикл «Шістдесятники».

тютюнник

Зі зйомок фільму. Григір Тютюнник у виконанні Михайла Дадалєва. Фото: Taras Avrakhov/Facebook

Раніше у травні 2023 року Радіо Культура презентувало радіофільм «З любові і муки…» про новеліста Григора Тютюнника.

«Трисерійний художньо-документальний радіофільм «З любові і муки…» — це не просто біографічна розповідь про письменника. Це спроба донести слухачеві своє бачення цієї унікальної особистості», — зазначила авторка і режисерка радіофільму Неля Даниленко.

Хто такі Григір і Григорій Тютюнники

Григір Тютюнник — український письменник-прозаїк, перекладач, педагог. Представник покоління шістдесятників. Лауреат премії імені Лесі Українки (за повісті «Климко» та «Вогник далеко в степу»), Державної премії імені Тараса Шевченка (посмертно) за «Твори» у двох томах.

Друкували твори Тютюнника в Україні неохоче, нещадно критикували кожен новий твір (деяких так і не опублікували за життя письменника).

Його твори вирізнялися колоритним зображенням побуту сучасного села, рідкісним знанням мови та психології народу, соковитим гумором.

У ніч із 5 на 6 березня 1980 року 48-річний письменник учинив самогубство в Києві.

тютюнник

Григір (праворуч) та Григорій (ліворуч) Тютюнники. Суспільне Полтава

Григорій Тютюнник — український письменник, журналіст, публіцист, педагог. Лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка за роман «Вир» (посмертно).

Був членом літературної студії Харківського університету, літературного об’єднання при Спілці радянських письменників України. 28 червня 1941 року пішов добровольцем на фронт у складі студентського батальйону. Через важкі поранення був комісований, у квітні 1945 року повернувся додому інвалідом війни другої групи.

З 1950 року почав писати прозу (перше опубліковане оповідання — «Мирон Розбийгора», 1950). Перша збірка новел «Зорані межі» (1951) викликала суперечливі відгуки критиків.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я