Фінський музей Ateneum визнав Іллю Рєпіна українським художником

0

У музеї Ateneum в Гельсінкі художник Ілля Рєпін, робота якого знаходиться у постійній експозиції музею, тепер представлений як українець.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle із посиланням на видання Suomen Kuvalehti.

Куратор Ateneum Тімо Хууско розповів, що рішення щодо зміни національності художника було спричинене новою інформацією, отриманою музеєм.

На початку 2023 року до музею звернулась українська журналістка Ганна Лодигіна, яка шукала інформацію про життя Рєпіна у Фінляндії. Хууско надіслав їй статтю митця, згідно з якою його батьки були народжені у Московській області. Лодигіна у відповідь відправила до музею церковний документ, згідно з яким батько та дід Рєпіна народилися на території сучасної України.

Зазначається, що у 2021 році музей Ateneum у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва організував велику виставку робіт Рєпіна. Тоді вказувалося, що художник – росіянин, хоч і народився на території сучасної України.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому минулого року музей мистецтв Метрополітен у Нью-Йорку визнав художника Архипа Куїнджі українським митцем.

Фото: Ronnie Holmberg / Yle

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я