Головний сержант ЗСУ, письменник Сергій Пантюк поспілкувався з юними читачами

0

9-го лютого 2023 р. до Літературного клубу ЦРБ «Свічадо» Святошинського району м. Києва завітав поет, прозаїк, дитячий письменник Сергій Пантюк.

Перший день відпустки, яку Сергій Пантюк ‒ нині головний сержант 23-го Окремого батальйону спеціального призначення ЗСУ (23 ОБСП ЗСУ) ‒ отримав після повернення його бойового підрозділу з-під Бахмута на ротацію, письменник присвятив спілкуванню з юними читачами.

П’ятикласникам спеціалізованої школи №76 імені Олеся Гончара митець розповів про свої книги: науково-фантастичну повість для дітей «Вінчі й Едісон», повість для дітей «Тимко і ґелґотунчик Шкода», повість для підлітків «Швидше не буває», збірку новел та оповідок «Книжка в дорогу» та ін. Поділився планами щодо написання повісті для підлітків про російсько-українську війну, що триває. А також прочитав декілька дитячих віршів: «Пан Перевертас», «Шпаки і сова» та ін.

Спілкування наживо з письменником, що, попри все, з гумором мовив про актуальні проблеми сучасних дітей і спонукав до діалогу, заохотило учнів до розмови. Вони поставили Сергієві Пантюку декілька запитань: коли він написав перший твір, коли планує завершити повість для дітей про війну та ін. Також декілька дітей – поетів-початківців ‒ прочитали майстрові красного слова свої вірші: про зоопарк і поні, а також про те, як цінують мамину ласку та очікують на мир.

Завершилася зустріч із Сергієм Пантюком фотосесією та селфі дитячого письменника з п’ятикласниками.

«Ця війна зачепила всіх…»

Сергій Дмитрович Пантюк ‒ сучасний український письменник, редактор, видавець і громадський діяч. Автор 27 книг: збірок віршів для дорослих і дітей, прозових творів (роману, повістей, оповідань), а також абеток («Абетки грибничка» та ін.)

Від 24-го лютого 2022 р. – доброволець Територіальної оборони міста Києва (ТРО), від травня 2022 р. ‒ головний сержант батареї протитанкових керованих ракет 23-го Окремого батальйону спеціального призначення ЗСУ (23 ОБСП ЗСУ). Брав участь у військових операціях під Києвом та Бахмутом.

Як сучасний автор Сергій Пантюк у своїх книгах торкається актуальних проблем, що хвилюють його сучасників. Наприклад, у книзі «Швидше не буває» Сергій розповідає історію дівчинки Ельвіри, життя якої змінилося після ДТП: тато загинув, мама зазнала травм і потребувала вартісного лікування. І дівчинка з благополучної вчительської родини раптом набула статусу доньки «уборщіци» зі стареньким мобільним телефонами і вбранням зі секонд-генду… Як боротися зі цькуванням, як вистояти дитині за непростих обставин, як стати успішною і не зчерствіти, не образитися на весь світ – ось про що ця повчальна книга. Але ця книга і про чарівників, які допомагають наполегливим дітям, а також про чисте і щедре серце Ельвіри. Бо коли вона здолала всі випробування, досягла успіхів у спорті, то поділилася заробленими коштами із подругою по команді, яка втратила на російсько-українській війні коханого і сама виховує дитину.

Сергій Пантюк – український письменник. Навчався в українській школі, вивчав українську мову та літературу в Кам’янець-Подільському національному університеті, викладав ці дисципліни в школі та університеті, усі його твори написані українською мовою. Українською мовою володіє настільки досконало, що може експериментувати з нею, наприклад, ‒ створювати нові слова і нові форми слів. Саме тому одна з його поетичних збірок носить назву «Мовизна».

Сергій Пантюк – досвідчений редактор. Він здійснює мовностильове та літературне редагування текстів інших авторів, часто ‒ початківців. Наприклад, нещодавно побачив світ дебютний роман «Майже війна: Обміть» військовика Максима Парфіненка. Цей твір благословив у світ редактор і автор передмови Сергій Пантюк.
Також він ‒ видавець. І доклався до видання багатьох книг. Передовсім варто зазначити, що Сергій Пантюк спільно з Борисом Гуменюком стоїть біля витоків формування комбатантської літератури. Адже саме у «Видавництві Сергія Пантюка» 2014 року вийшло перше видання збірки «Вірші з війни» поета Бориса Гуменюка, добровольця російсько-української війни від 2014 року. (Комбатанти ‒ особи, що входять до складу збройних сил країни, яка перебуває у стані військового конфлікту, і які беруть участь у військових діях). І якщо до 2022 року ця література сприймалася як особливе, окремішнє явище, то після 24 лютого темою війни просякнуті практично усі сучасні художні тексти. Ось як про це сказав Борис Гуменюк: «…Колишньої літератури не буде. Уже тепер неможливо писати про кохану, береги Дніпра й зоряне небо й не згадати Бучу, Ірпінь і Бахмут. Якщо це оминути, це буде… не література. І так буде щонайменше років 30. Дитяча, жіноча, любовна – все буде писатися крізь оптику війни. Ця війна зачепила всіх. Хтось воював, хтось волонтерив, хтось втратив, хтось емоційно пережив. Усе це залізатиме в текст. Не буде так, як було раніше на Книжковому арсеналі: один ветеранський намет і решта літератури. Буде навпаки…».

Дуже важлива ще одна іпостась Сергія Пантюка – його громадська діяльність. Пов’язана вона передусім із популяризацією літературної творчості: Сергій читає курси поетичної майстерності, організовує поетичні фестивалі, веде літературні гуртки, є учасником експертних журі багатьох літературних конкурсів ‒ словом, заохочує і навчає всіх, хто має снагу до Слова, писати, творити. При чому, коли одні керівники літературних об’єднань іноді кажуть про слухачів: «Та тут немає з ким працювати!». То Сергій висловлюється інакше: «Якщо автор-початківець працюватиме системно і прислухатиметься до порад – у нього буде майбутнє як у письменника».

І саме на день народження поета, 10-го лютого 2023-року, онлайн, за підтримки видавництва «Смолоскип» відбудеться 27-й Всеукраїнський фестиваль поезії та авторської пісні «Віршень», який Сергій Пантюк заснував іще на своє 30-річчя. Традиційно на цьому заході звучатимуть твори майстрів пера і вірші поетів-початківців. До поетичних читань доєднаються також митці, що боронять Україну у лавах ЗСУ, ‒ комбатанти і комбатантки.

(Долучитися до фестивалю можна з 16:00 год на фейсбук-сторінці Сергія Пантюка).

Ніна Головченко
Фото — Ірини Голобородько

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я