Харківська літературна резиденція у будинку «Слово»: коли почнеться новий сезон

0

Літературна резиденція у будинку «Слово», що пошкоджений російським обстрілом навесні 2022 року, планує відновити роботу. У квартирі Петра Лісового, у якій облаштували резиденцію для митців, планували зробити ремонт перед повномасштабним вторгненням рф: нині він незакінчений, проте сама квартира під час атак росії не постраждала.

Про це Українському Радіо Харкова розповіла заступниця директора Харківського літературного музею Тетяна Ігошина.

«Квартира перепланована, не має спільного, що було до цього. Тут двері, які належали Наталі Забілі. Частина меблів була куплена у художника Нікіти Тітова, коли він перебирався до Києва», — говорить Ігошина.

Повномасштабне вторгнення рф призупинило роботу резиденції, розказує заступниця директора літмузею, проте з весни 2023 року квартира Лісового вже мала двох резидентів.

будинок слово хто там жив

Список жителів будинку «Слово», грудень 2023 року. Фото: Роман Кривко/Українське Радіо Харкова

«Це Вікторія Амеліна, яка була першою резиденткою, і, на превеликий жаль, загинула від ракетного обстрілу у Краматорську, і був Яцек Подсядло, котрий перекладав польською вірші Стуса. Оскільки в нас зростає кількість тих, хто запитує, коли ми відновимо цей формат, є вже певні заявки й погодження на участь, то з січня починаємо новий сезон резиденції у регулярному масштабі», — повідомила Тетяна Ігошина.

У будинку «Слово» у 1930-х роках жили митці «Розстріляного Відродження».

Зокрема, письменник Микола Хвильовий, який народився 13 грудня 1893 року, прожив у «Слові» 40 років: до 13 грудня 1933.

«Найбільш активний період його творчості на цей час минув. Закінчилася літературна дискусія 1925-1928 років, у підсумку він був звинувачений і охаяний владою, мусив був публічно покаятися і більше якоїсь активної роботи своєї не робив», — каже Ігошина.

Яким було життя Хвильового й інших у «Слові» та якою поставала Україна у його творах — слухайте в аудіоекскурсії до 130-річчя з дня народження письменника від Українського Радіо Харкова.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я