«Фундамент» та «Плекай»: у Києві з’явилися дві нові книгарні

0

У грудні в Києві відкрили дві нові книгарні: «Фундамент» в «Українському домі» й «Плекай» на Подолі. Суспільне Культура розповідає про концепції та асортимент нових літературних просторів столиці.

«Фундамент»

Книгарня «Фундамент» розташовується в «Українському домі»: на нижньому поверсі, поряд із кінопростором, гардеробом і кафе.

З пресрелізу стало відомо, що цей культурний простір буде «досліджувати будівлю «Українського дому», виокремлювати влучні деталі та робити їх першорядними».

«Ми закладаємо фундамент на підземному поверсі «Дому», надаємо основу для творення нового», — йдеться в повідомленні.

Творці книгарні пояснюють, що тепер після відвідин виставки, кіносеансу чи майстер-класу в «Українському домі» можна буде погортати яскраві артбуки, придбати гарний подарунок або просто поспілкуватися про книги —тобто «взяти мистецтво із собою».

Книгарня "Фундамент"

Книгарня «Фундамент». Пресреліз проєкту

Фокус книгарні зосереджений на мистецькій літературі. В асортименті обіцяють широкий вибір українських і закордонних видань про сучасне та класичне мистецтво: каталоги, дослідження, артбуки, фотокниги, журнали й зіни.

Зокрема, на полицях будуть представлені такі видавництва:

  • CANactions;
  • Zupagrafika;
  • «Родовід»;
  • ArtHuss;
  • ist publishing;
  • «Артбук»;
  • CP Publishing;
  • Projector Institute;
  • «Довженко-Центр»;
  • Stedley Art Foundation та інші.

Тематика «Фундаменту» охоплює арткритику, мистецтвознавство, соціологію культури, архітектуру, урбаністику та дизайн.

Також у просторі книгарні можна буде придбати мерч «Українського дому» з виставок і різноманітні товари для домашнього затишку: постери, вінілові платівки, свічки та авторську кераміку.

Книгарня "Фундамент"

Книгарня «Фундамент». Пресреліз проєкту

Окрім продажу книжок, «Фундамент» має також стати культурно-просвітницьким простором. Творці анонсують організацію тематичних заходів та програм до подій «Українського дому», зустрічі з авторами й кураторами та майстеркласи. Однією з перших подій «Фундаменту» буде лекція Оксани Семенік — журналістки, мистецтвознавиці та авторки X-сторінки Ukrainian Art History.

«Фундамент» вирішили створити засновники книгарні Bloop Books, які понад 4 роки презентують в Україні візуальні книжкові видання з усього світу та мають досвід у книговидавництві, сфері дизайну та маркетингу, документального кіно, фотографії та музики.

«Фундамент — це про форму будівлі, його контур та майбутнє. Книжка — про формат знання, на який накладається зміст. Досліджуємо мармур і граніт, з якого він складений. Стаємо частиною його опори — у книгарні «Фундамент», разом із нашими читачами. Чекаємо на всіх!» — кажуть вони.

Відкриття книгарні відбудеться до виставки «Додому на Різдво: світло української традиції» 15 грудня о 17:00.

«Плекай»

Відкриття книгарні «Плекай» планувалося ще з жовтня. Проєкт від команди «Книжкового Лева» розпочав роботу на початку грудня.

Концепція простору об’єднує книгарню та бар крафтового пива. Особливість «Плекай» — фокус на вживаних та рідкісних книгах, наклади яких закінчилися.

«Ви приносите нам книги, з якими все найпрекрасніше у вас вже було, і передаєте куратору. На книгах можете вказати оплату, яку ви хочете отримати у випадку їхнього продажу. Куратор протягом 2–3 днів аналізує добірку книг та пише вам пропозицію, які книги та за якими цінами ми можемо взяти. Якщо обидві сторони все влаштовує, то підписуємо договір, і книги займають свої місця на полицях», — пояснювала засновниця Катерина Іванова.

У книгарні приймають книжки українською мовою, видані вже в незалежній Україні. Окрім цього, команда готова працювати з літературою англійською та деякими іншими європейськими мовами. Від оплати за товар можна відмовитися — тоді ці гроші перерахують на благодійність.

Команда наголошує, що серед їхніх цінностей чільне місце посідають екологічність та усвідомлене споживання.

Книгарня "Плекай"

Книгарня «Плекай». Плекай/Facebook

Після першого тижня роботи, 6 грудня, засновниця «Плекай» опублікувала проміжні підсумки та враження:

«За цим проєктом дуже цікаво спостерігати. Це ніби живий організм, який змінюється щодня, щогодини. Ти ніколи не знаєш, які книги потраплять на полиці, а які вже знайдуть собі нових читачів. І дуже цікаво спостерігати за поведінкою гостей».

За її словами, за сім днів книгарня досягла таких статистичних показників:

  • 167 проданих книжок;
  • 85 випитих пляшок крафтового пива;
  • 45,45 % загальної маржі;
  • 54,3 % — частка продажу книжок, решта — бар;
  • 379 чеків.

Також Катерина Іванова порівняла цей результат із першим тижнем після відкриття книгарні «Книжковий Лев». Вона зазначила, що там показники були «не набагато яскравіші»: приблизно до 600 чеків, а прибуток з бару — «стабільно до 20 %».

Книгарня «Плекай» розташовується за адресою вул. Спаська, 22, на Подолі.

Оксана Заблоцька

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я