«І порох є в порохівницях!» – у Краматорську на Донеччині презентували книгу поезії та прози донецьких письменників «На лінії зіткнення»

0


…Чи ми приречені?.. Та ні ж –
Ще не всадили в серце ніж
Перевертні нам, зомбі, клони,
Мутанти з «п’ятої колони»,
Ще світ зорі не згас в зіницях,
І порох є в порохівницях!
Вже й покоління проростає,
Єство якого не сприймає
Ні рабства на своїй землі,
Ні «рускій мір» на киселі.

Так сталося, що ці рядки із вірша поета з прифронтової Донеччини Юрія Доценка в дечому точно передають атмосферу Краматорська того недільного дня, коли ми презентували тут книгу «На лінії зіткнення». Зважаючи на різке збільшення обстрілів на лінії зіткнення та істерію проросійської пропаганди про вигаданий «наступ України» на ОРДЛО, а отже і дійсно ймовірний «захист» з боку озброєних орд РФ, що вже давно стовбичать на нашому кордоні, місцевий люд тривожно зіщулювався і мовчки та вголос шукав відповіді на одвічне запитання: «Що робити?»

Проте варіанти відповіді знаходилися різко протилежні. Одні містяни, зібравши пузаті «тривожні валізи», знаходили привід поки виїхати кудись із міста, дехто з тих, які донедавна намагалися розмовляти українською мовою, різко перейшли на російську, а ще інші взагалі зашипіли навіть не вужами, а отруйними зміями «нашшшшшшши прідут!..».


Не все так сумно! Бо поруч із оживанням різноманітного антиукраїнського гадюччя тривав запис місцевих українців до підрозділів територіальної оборони, сформованих переважно з учасників АТО/ООС, а інші добровольці висловлювали серйозні наміри у разі необхідності йти до «партизанки». І саме у цей час, у місті, на будинках якого досі видніються потворні шрами – сліди від куль та осколків «руського міра», письменники Донеччини взяли участь у кількох патріотично-просвітницьких заходах. Насамперед — це відкритий творчий конкурс «Любіть Україну!» пам’яті Володимира Сосюри та презентацію художньої книги прози і поезії під промовистою назвою «На лінії зіткнення».

До книжки ввійшли вірші, оповідання чи уривки з більших прозових творів членів Донецької обласної організації Національної спілки письменників України, яким випало жити і працювати на території прифронтового краю. Окрім згаданого Юрія Доценка, котрий мешкає побіля Краматорська, тут є зразки поезій Миколи Сіробаби та Володимира Глущенка зі Слов’янська, Майї Ключової з Добропільського району, Богдана Слющинського, Миколи Новосьолова та Катерини Карабєн-Фортун із Маріуполя, Олега Максименка з Краматорська, Геннадія Грибанова з Лиманського району. Прозу до видання запропонували маріупольці Євген Баль і Наталія Харакоз, а також вимушені переселенці з Донецька Вадим Оліфіренко та Павло Кущ.

Збірка творів письменників Донеччини вийшла у світ завдяки допомозі і сприянню Донецької обласної державної адміністрації. Практично весь тираж книжки «На лінії зіткнення», окрім авторських примірників, буде поширений у бібліотеках та навчальних закладах прифронтового краю, де її зможуть читати учні та студенти.

… Суворий невблаганний час
У спину підганяє нас,
В ім’я Вкраїни і Всевишнього,
До справи, до рішучих дій!

І дійсно! Ще й це поетичне нагадування нашого колеги зі сторінок уже виданої книжки також підганяє нас і не дозволяє зупинятися на вже зробленому. Тим паче, що попереду запланована презентація видання «Біля лінії зіткнення» на протилежному південному краю області – у Маріуполі. Триває підготовка до інших творчих проектів.

Далі будьмо!

Павло КУЩ
Чільна світлина — на презентації у Краматорську: письменники Микола Сіробаба, Павло Кущ, Олег Максименко
 
 
      
    
 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я