ЄС та США про масові вбивства в Ізюмі: росія має відповісти

0

Світові лідери засуджують звірства російських військових в Ізюмі на Харківщині і закликають примусити росію відповісти.

У лісі у місті Ізюм, що на Харківщині, знайшли масові могили, де були поховані понад 400 українських цивільних та військових. Є тіла з ознаками тортур, є загиблі внаслідок ракетних обстрілів. Серед них багато жінок та дітей.

Агресивна війна росії проти України залишає кривавий слід і руйнування по всій Україні, заявив керівник дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Він сказав, що ЄС шокований масовими похованнями у звільненому нещодавно Ізюмі, де знайшли понад 440 тіл. Про це йдеться у заяві Борреля на сайті Європейської служби зовнішньої дії.

«Тисячі цивільних уже були вбиті, набагато більше піддалися катуванням, переслідуванням, сексуальному насильству, викраденню або примусовому переміщенню. Ця нелюдська поведінка російських сил, при повній зневазі до міжнародного гуманітарного права і Женевських конвенцій, повинна припинитися негайно», — наголосив Боррель.

Ізюм

Також він заявив, що росія, її політичне керівництво й усі причетні до нинішніх порушень міжнародного права і міжнародного гуманітарного права в Україні повинні бути притягнені до відповідальності.

«ЄС підтримує всі зусилля у цьому відношенні», — сказав Боррель.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю заявив, що масове поховання в Ізюмі є черговим свідченням російської жорстокості в Україні.

Як сказав Блінкен на пресконференції, необхідно «створити доказову базу і задокументувати звірства, які були скоєні». На його думку, «в багатьох випадках вони будуть рівнозначні воєнним злочинам».

Водночас посол США в Україні Бріджит Брінк наголошує, що звірства російської армії в Ізюмі на Харківщині мають зміцнити підтримку України. Про це вона написала у твітері.

«Жахливі новини про масове поховання в Ізюмі мають зміцнити нашу колективну рішучість притягнути росію до відповідальності за її звірства та підтримати Україну в її зусиллях захистити свою Батьківщину та звільнити її громадян, які неймовірно страждають від російських військ», — наголосила Брінк.

Ізюм

Президент Литви Гітанас Науседа перепостив у себе в твітері фото могил, знайдених у Ізюмі, і закликав допомогти Україні всіма засобами.

«Черговий доказ російської жорстокості, виявлення масових поховань та камер тортур в Ізюмі. Окупанти сіють страждання і смерть скрізь, де з’являються. Вони роблять це сьогодні, зроблять це завтра», — зазначив президент Литви.

bbc.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я