Їхали заробити на навчання: історія двох дівчат, які заснували українську книгарню в Польщі

0

Єдиний у Польщі магазин української книги вже працює у столиці 3 роки. Заснували його дівчата з України, які не змогли знайти у Варшаві україномовної літератури. Завдяки чому вони розширилися, а пандемія посприяла цьому – вони облаштували новий великий офіс у центрі столиці.

Про це повідомляє 5.ua.

Анастасія Снопова із Запоріжжя та Марія Корабльова з Кривого Рогу їхали до Польщі заробити грошей на навчання в Україні і не думали, що колись відкриють тут власну справу. Дівчата познайомилися на роботі в кав’ярні й подружилися. Ідея відкрити книгарню з’явилася лише через 2 роки. Анастасія шукала на подарунок книгу для Марії і не знайшла у Варшаві україномовної літератури. Дівчині довелося замовляти через знайомих подарунок із батьківщини.

«І тоді ми вирішили, якщо тут не можна знайти наших книжечок, то можна спробувати відкрити щось своє і зайнятися цим. Тобто ми замовили декілька книжок, виставили їх на польський OLX, побачили, що з першого дня всі їх забрали», – розповіла співвласниця книгарні «Читай Своє» Анастасія Снопова.

В Україні дівчата навчалися на менеджменті з туризму та опановували ази комерційної діяльності. Набуті знання допомогли їм у створенні книгарні. Відбирали літературу для продажу спочатку самі. Що дівчатам подобалося читати, те й продавали. А пізніше узгоджували асортимент уже разом із видавництвами. Тепер із багатьма з них співпрацює книгарня «Читай своє».

«Ми стежимо за нашими видавництвами, бо вони завжди викладають, що в них є цікавого і нового або буде. Плюс ще наші відвідувачі, вони насамперед самі нам дають попит. Вони нам кажуть, я хочу ту і ту книжечку, вона буде за пару тижнів. Чи можете її до нас привезти? І, відштовхуючись від цього, ми робимо замовлення. І плюс нам присилають звіти видавництва, що в них має попит», – зазначила співвласниця книгарні «Читай своє» Марія Корабльова.

Анастасія та Марія розповідають, що за українською літературою приходять як свої, так і поляки. Ба більше – книгарня вже стала клубом для зустрічей та місцем, де можна знайти нових друзів. А на вихідних тут улаштовують турніри з настільних ігор. Засновниці кажуть, саме завдяки карантину вони стали ще популярнішими.

«Ми розширилися втричі. Тобто як тільки почався карантин, ще того разу розширилися і переїхали. І зараз уже через рік ми знову. Тому для нашого бізнесу це більше плюс – карантин. Тобто більшість людей сидить удома, мають хоум-офіс, працюють і тому мають ще додатковий час на читання, малювання картин», – пояснює Анастасія Снопова.

Дівчата розповідають, книгарня стала їхнім домом, а відвідувачі – сім’єю. Хоч і було важко на початку.

«Ми не знали взагалі нічого, все на власних помилках. Читали в інтернеті, читали різні закони польські й уже набивали свої шишки, скажімо так. Ну, на початку було дуже страшно», – каже Марія.

Цього разу в «Читай своє» зібралися обговорити книги та пограти у «Мафію».

«Альтернативи я не бачила тут такої, з таким великим вибором», – переконує відвідувачка Катерина.

«Чесність, щирість і те, що дівчатка роблять це все з любов’ю і роблять це від себе», – вважає відвідувач Єгор.

Найближчим часом книгарня планує провести літературний конкурс для початківців – поетів та письменників, які пишуть українською мовою. Переможець отримає від книгарні приз.

Із Варшави Валерія Кірічєва, Ігор Антонюк, «5 канал»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я