Київські книгарні назвали бестселери 2023 року: що купували найбільше

0

Кримський роман, медичний трилер, нова хвиля популярності української класики: Суспільне Культура розповідає, які книжки найбільше продавалися у 2023 році, за версією київських книгарень «Сенс» та «Сковорода».

«За Перекопом є земля» Анастасії Левкової

Видавництво: «Лабораторія»

"За Перекопом є земля" Анастасії Левкової

«За Перекопом є земля» Анастасії Левкової. Сайт видавництва «Лабораторія»

Кримський роман Анастасії Левкової став найпопулярнішою книгою цьогорічного «Книжкового Арсеналу». Її також активно купували на KyivBookFest і номінували на «Книгу року BBC 2023».

Загальний наклад видання зараз становить понад 25 тисяч примірників із моменту релізу в травні.

Сюжет роману розгортається з кінця 1980-х до 2014 року, коли відбулася анексія Криму. Головні персонажки — три подруги дитинства, які символізують основні ідентичності півострова. Тут є киримли — дочка кримських татар, які повернулися в пізньорадянський період, а також русифікована українка. Оповідь же ведеться від імені українізованої росіянки.

Ключова тема роману — історія кримськотатарського народу: депортація, повернення додому та сучасні реалії. Це твір про дорослішання й самоідентифікацію героїв, а також «спроба відкрити материк для півострова, а півострів для материка з незвичного ракурсу».

Авторці вдалося поглиблено проаналізувати кримську культуру та звичаї, соціальні конструкти та упередження.

«Це дає читачам змогу подивитися на Крим по-новому, а також зрозуміти, чим жили й живуть кримські татари, чому навіть зараз залишаються ті, хто не хоче виїжджати з окупованого Криму», — відгукнулася про роман літературна оглядачка Ксенія Рекун.

Про проєкт Zincir, культурну спадщину Криму та міфи про корінні народи: інтерв'ю з історикинею Гульнарою Абдулаєвою
Анастасія Левкова про проєкт "Мереживо", популяризацію читання в провінції та воєнний контекст літподій: інтерв'ю

Анастасія Левкова про проєкт «Мереживо», популяризацію читання в провінції та воєнний контекст літподій: інтерв’ю

«Теорії змов» Максима Яковлєва

Видавництво: «Віхола»

"Теорії змов" Максима Яковлєва

«Теорії змов» Максима Яковлєва. Сайт видавництва «Віхола»

Ще один бестселер «Книжкового Арсеналу» (та одна з книжок, які найчастіше крали на цьому фестивалі) — нонфікшн про найрізноманітніші конспірологічні теорії. Цю книжку також радив прочитати міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму коментарі Суспільне Культура.

Від прокляття певних чисел до сумніву в існуванні Австралії — міжнародний політолог Максим Яковлєв у своїй книзі розібрав найпопулярніші конспірологічні ідеї. Він розповів про теорії змови у спорті, про загибель принцеси Діани, перемогу Обами на виборах за через контроль погоди тощо.

Окрім цього, у виданні є вправи, за допомогою яких читачі зможуть перевірити, чи мають вони схильність вірити в конспірологію. В одному завданні можна спробувати придумати власну теорію змови.

«Танці з кістками» Андрія Семʼянківа

Видавництво: «Віхола»

Українські книгарні назвали бестселери 2023 року: що купували українці найбільше?

Видавництво «Віхола»

Для Андрія Сем’янківа, автора блогу MED GOblin та бестселера «Медицина доказова і не дуже», цей роман — дебютна спроба в художній літературі. І, варто зауважити, дуже вдала: «Танці з кістками» перемогли в «Книзі року ВВС» у 2022-му.

У центрі сюжету — патологоанатом-невдаха Северин, який переживає кризу в особистому і професійному житті. Коли герой стикається з фінансовими труднощами, доля підсовує йому пропозицію щодо додаткового нелегального заробітку — на ринку трансплантації органів.

Перший злочин тягне за собою другий, третій та десятий — і зрештою персонаж морально деградує.

«Фактично у романі Андрія Сем’янківайдеться про життєвий вибір героя і його компроміс із совістю, який починається з малого проступку й призводить до злочину. Письменник показує особистісну трансформацію героя: рішення за рішенням він змінюється, спершу в нього з’являється впевненість у собі, а згодом і безпринципність», — зазначає оглядачка Ксенія Рекун у своїй рецензії.

«Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка

Видавництво: «Видавництво Старого Лева»

"Я бачу, вас цікавить пітьма" Іларіона Павлюка

«Я бачу, вас цікавить пітьма» Іларіона Павлюка. Сайт видавництва «ВСЛ»

Ця книжка стала справжнім хітом: понад 44 тисячі проданих примірників лише за 2023 рік. Ба більше, Український інститут книги визнав її найпопулярнішим твором року серед тих, що написали сучасні українські автори.

Історія розповідає про київського кримінального психолога Андрія Гайстера, якого відправляють консультантом у відлюдне селище Буськів Сад. Однієї зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, на чиї вбивства місцеві чомусь закривають очі. У цьому проклятому селищі, де все по колу й усі живуть життям, яке ненавидять, розслідування постійно заходить у глухий кут. Андрій не втрачає надію, що загублена дівчинка ще жива — і є шанс її врятувати. Але нікому, крім нього, це не потрібно.

«Це дуже глибока й прониклива історія про людську байдужість і пітьму всередині нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття. Про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій», —йдеться в анотації до книги.

«Шлях до несвободи» Тімоті Снайдера

Видавництво: «Човен»

"Шлях до несвободи" Тімоті Снайдера

«Шлях до несвободи» Тімоті Снайдера. Сайт видавництва «Човен»

Ця книжка вийшла в українському перекладі у розпал виборів у США 2020 року. Її написав Тімоті Снайдер — відомий американський історик і дослідник Східної Європи, професор Єльського університету.

У «Шляху до несвободи» автор аналізує драматичні зміни й трансформації в Росії, Україні, Європі та США від 2011 до 2016 року, включно з війною Росії проти України й обранням Дональда Трампа 45-м президентом США.

Від початку Революції гідності саме Тімоті Снайдер став одним із провідних тлумачів подій в Україні для читачів на Заході: пояснював мотиви протестувальників на Майдані, а також принцип дії сучасної російської пропаганди і дезінформації. Окрім цього, професор Єльського університету в етерах телеканалів MSNBC та CNN наполегливо розповідав, чому американське суспільство змогло у 2016-му обрати президентом «людину з авторитарними нахилами й системою цінностей типового пострадянського політика-олігарха».

Як зазначає у своїй рецензії журналістка Наталія Гуменюк, «Шлях до несвободи» можна вважати своєрідним підсумком останнього десятиліття, яке завершилося президенством Трампа — людини, яку ФБР підозрювало у зв’язку з російською пропагандою. Згадується збиття Росією Boeing МН17, Брекзит тощо.

«Одна з наскрізних ідей, яка читається в різних текстах Снайдера впродовж останніх років, полягає в тому, що завдання людства (читай суспільства) – не дозволити знецінити базові права і свободи, які є вінцем сучасної цивілізації», — каже Гуменюк.

Як американці зрозуміли себе, читаючи про Україну. Рецензія і уривки з книги “Шлях до несвободи”

«Брама Європи» Сергія Плохія

Видавництво: «КСД»

"Брама Європи" Сергія Плохія

«Брама Європи» Сергія Плохія. Сайт видавництва «КСД»

Автор книжки Сергій Плохій — професор Гарвардського університету, один із провідних спеціалістів світу з історії України та Східної Європи. За книгу «Брама Європи» він отримав Шевченківську премію в номінації «Публіцистика».

У своїй праці він цікаво та доступно розповідає історію України — від часів Геродота і до 2014 року, коли на сході розпочався військовий конфлікт із росією.

Автор ставить у центр уваги українців як найбільшу демографічну групу та головну силу, що сприяла створенню сучасної нації. Він висвітлює, як саме наші предки творили майбутню державність та як Україна століттями виборювала право на незалежність. Зокрема, дослідник зображає такі непрості періоди, як кріпацтво, комуністичний терор, Голодомор і Друга світова війна. У виданні є глибокий причинно-наслідковий аналіз цих розділів в нашій історії, а також пояснення того, як вони вплинули на події сучасності.

«Марсіани на Хрещатику» Віри Агеєвої

Видавництво: «Віхола»

Київські книгарні назвали бестселери 2023 року: що купували найбільше

Колаж: Вікторія Желєзна

Ця книжка літературознавиці та професорки «Києво-Могилянської академії» Віри Агеєвої — мандрівка літературним Києвом початку ХХ століття.

Авторка показує Київ очима авангардних художників, бунтівних емансипанток, богемних поетів. Та головним персонажем книжки все ж виступає Київ, який жив та надихав попри всі історичні труднощі.

Видання »Марсіани на Хрещатику» створене під час повномасштабного російського вторгнення — в найгострішу його фазу. Проте книжку не можна назвати всуціль воєнною.

Віра Агеєва розповідала, що у 2021 році під час підготовки повного зібрання творів Валер’яна Підмогильного накопичила велику кількість матеріалів про Київ. Інформації було настільки багато, що заплановане видання Підмогильного просто не вмістило її всю. З цих матеріалів і народилася книга »Марсіани на Хрещатику».

Слід зазначити, що видання — інтерактивне: у ньому є qr-код, за яким відкривається карта столичних локацій.

"Повернення урбаністичної пам’яти". Фрагмент із "Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ XX століття" Віри Агеєвої
"Київський ренесанс". Віра Агеєва про мистецьку мапу Києва 1920-х років та "марсіан"

«Київський ренесанс». Віра Агеєва про мистецьку мапу Києва 1920-х років та «марсіан»

«Місто» Валерʼяна Підмогильного

Видавництво: «Віхола»

Київські книгарні назвали бестселери 2023 року: що купували найбільше

«Віхола»

Утім, без уваги не залишилася й творчість самого Валер’яна Підмогильного — зокрема, його урбаністичний роман «Місто».

У центрі оповіді — амбітний Степан Радченко, який приїхав із села підкорювати місто. Він у своєму образі втілює українську сільську молодь, яка масово переїжджала до Києва на початку 1920-х років за широкими столичними можливостями.

В модерному класичному романі розгортається ціла панорама, яка вміщує життєві історії всіх героїв: суперечливого Радченка, його численних любовних захоплень та товаришів. Окрім цього, автор майстерно змальовує пейзажі Києва — від центру до околиць, парки, бульвари, ресторани, кав’ярні та культурні заклади, панорама міста — та зріз різних верств суспільства: студентів, дрібних крамарів, інтелектуалів, митців і богеми.

Роман внесли до списку «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою» від Українського ПЕН-клубу.

«Записки кирпатого Мефістофеля» Володимира Винниченка

"Записки кирпатого Мефістофеля" Володимира Винниченка

«Записки кирпатого Мефістофеля» Володимира Винниченка. Сайт видавництва «РМ»

Ще один класичний твір, який став завірусився цьогоріч — так званий роман морального експерименту Володимира Винниченка. Його вважають ключовим у творчості автора.

В епіцентрі подій опиняється Яків Михайло — успішний адвокат на прізвисько Кирпатий Мефістофель. Він не хоче бути батьком, однак жінка відмовляється робити аборт.

«Але його помилка, небажана жінка і небажане дитя, стають ріднішими за ту, яку він щиро кохає…На героя, для якого все життя була гра, де він міг контролювати усіх гравців за допомогою грошей чи звичайної маніпуляції, випадає вибір: кохання чи обов’язок. А дитина стає рідним прихистком», — йдеться в анотації.

У цьому романі чи не вперше в українській літературі настільки відверто аналізують стосунки між чоловіком та жінкою.

За мотивами «Записок кирпатого Мефістофеля» знято однойменний фільм 1994 року, який здобув численні нагороди та премію «Деметра».

«Українська демонологія»

Видавництво: «Стилет і Стилос»

"Українська демонологія"

«Українська демонологія». Сайт «Книгарні Є»

Замикає добірку видання «Українська демонологія», у якому зібрано три класичні погляди на народні вірування:

  • історика Володимира Антоновича з дослідженнями документів відьомських процесів;
  • етнографа Володимира Гнатюка, який займався вивченням народних переказів про нечисту силу;
  • фольклориста Івана Нечуя-Левицького, який мав намір вписати мітологію України в європейський контекст.

Кожна з цих наукових праць передає дух свого часу: тоді в магію та чаклунство ще щиро вірили, а не вважали забобонами.

Оксана Заблоцька

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я