Книжку Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» продали накладом понад 100 тисяч примірників

0

Книжку Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» продали накладом понад 100 тисяч примірників. Попит значно зріс через те, що проти видавництва та автора позивався політик Віктор Медведчук, який хотів заборонити продаж видання.

Вахтанг Кіпіані повідомив про це Укрінформу під час зустрічі з активістами волонтерської організації «Разом для України» у Нью-Йорку.

«Якби не суд, продажі були б на рівні 20 тисяч примірників. А так нам удалося продати від 103 до 105 тисяч книжок», — каже Вахтанг Кіпіані.

Як зазначив журналіст, народний депутат Віктор Медведчук, який подав до суду позов щодо заборони книжки, бо вона нібито неправдиво відображає його діяльність щодо захисту Стуса, досі не виконав рішення суду про виплату збитків видавництву та особисто Кіпіані як компенсації за судові витрати.

За словами автора, книжка вже побувала на вершинах кількох гір у різних частинах світу, її примірник передавали українському військовослужбовцю Віталію Марківу, поки він чекав на судове рішення в італійській в’язниці.

Зараз Кіпіані має намір домовитися з бізнесменом Ілоном Маском, який готується відправляти у космічні польоти туристів, аби книжка здійснила мандрівку у космос.

Що відомо

  • Книга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у видавництві «Vivat» у травні 2019 року. У вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити розповсюдження книжки «у будь-який спосіб на будь-якій території». На його думку, у дев’яти епізодах книги містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.
  • 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд частково задовольнив позов Медведчука. «Три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди», — повідомив адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко.
  • 19 березня 2021 року Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу Кіпіані та скасував рішення суду першої інстанції, яким автора та видавництво зобов’язували видалити з книги інформацію про Медведчука. З позивача стягнули 768 грн на користь харківського видавництва, аналогічну суму він має сплатити на користь автора.
  • 1 червня Київський апеляційний суд зобов’язав Віктора Медведчука компенсувати видавництву «Vivat» майже 300 тисяч гривень у судовому процесі, ініційованому ним самим щодо книги «Справа Василя Стуса».

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я