«Колонія» Кідрука в аудіо: слухати майже дві доби

0

Науково-фантастичний роман «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука вийшов у аудіоформаті у додатку «Абук». Про це Читомо повідомили співробітники додатку.

«Колонія» — перша книжка з фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про світ у ХХІІ столітті. Згідно з сюжетом роману, народжені на Марсі програють суперспеціалістам із Землі боротьбу за робочі місця. Що більше їх сягає повноліття, то дужче вони прагнуть змін, не усвідомлюючи, що ці зміни ставлять під загрозу саме існування Колоній.

«“Нові Темні Віки. Колонія” — мій третій роман, який виходить в аудіоформаті в Абук. І мені складно добрати слова, щоб передати, наскільки я задоволений співпрацею. Абук творять дива, заморочуючись кожним релізом. Голос диктора, саунддизайн, просування аудіокниги — все на найвищому рівні, й у підсумку маємо продукт, яким я, як автор, пишаюся», — розповідає Макс Кідрук.

«Нові Темні Віки. Колонія» — це найдовша аудіокнижка Абук: її тривалість  становить 1 добу 19 годин 16 хвилин 21 секунду. Водночас саму книжку вдалося озвучити доволі швидко — 900 сторінок за один місяць. Робота над саунддизайном тривала ще чотири місяці. 

Аудіокнижку озвучив професійний диктор Дмитро Бузинський, а саунддизайном доповнив звукорежисер додатку Андрій Іздрик.

Дмитро Бузинський каже: «Найцікавіше для мене в акторській професії — це виклики. Можливість на якийсь час себе переламати, дряпнути давні рани й скласти у щось потрібне для роботи. Максимум емпатії до усіх персонажів, інакше нічого не буде. У аудіокнижці ти мультиінструменталіст за наявності лише одного інструмента, твого голосу. Маєш постійно балансувати між органічністю характерів та холодом оповідача, тримати темпоритм сцени, градус діалогів. Коли це вдається, отримуєш задоволення і ти, і слухач. Це джаз. “Колонія” Макса Кідрука має усе, аби кайфонули по обидва боки мікрофона. Яскраві персонажі, яких ви будете любити й ненавидіти, іноді водночас, міцна драма й наукове підґрунтя. Це як їсти корисний десерт».

«Важливо розуміти, що ми маємо справу з аудіокнижкою, начитаною одним голосом, а не з аудіопостановкою, а це зовсім інша естетика й інший рівень художньої умовності. Різниця між ними приблизно така ж, як між паперовою книжкою і коміксом за нею. Естетика аудіопостановок відома уже скоро сто років і очевидна – там ти задаєш кожну атмосферу, імітуєш усі звуки, які відбуваються у сцені – одним словом, поводишся як у кіно, тільки без картинки. У книжці натомість усі ситуації й події описуються словами, а не звуками, до того ж описані, як сцена. От і як саунд-дизайнеру поводитися із таким матеріалом? Довелося передовсім вигадувати собі самому правила гри», — розповів в ексклюзивному коментарі Читомо Андрій Іздрик.

За його словами, дублювати звуками те, що і так прописано в тексті, або ж викидати авторський текст і задавати звуком ситуації й події було неприпустимо, оскільки це б означало перетворити книжку в саме радіовиставу.  Враховуючи обсяг «Колонії» і кількість персонажів, така робота зайняла б не один рік, та й бюджетом була б як невелике кіно.

«Аналогія, яку я собі вигадав для такої роботи — це ілюстрації на маргінесах. Знаєте, як ото буває в книжках — не повноколірні ілюстрації на всю сторінку, а невеличкі графічні замальовки то тут, то там. Вони не втручаються в текст, але допомагають звернути увагу та той чи інший образ чи подію в тексті. Приблизно таку ж задачу я поставив і собі. Не виходити на передній план, але, по-перше, звернути увагу на зміну обстановки, настрою, локації, по-друге, підсилити емоційну складову сцени і, по-третє, оскільки це великий роман з величезною кількістю локацій та героїв, звук мав їх певною мірою структурувати. Тому, наприклад, на одних і тих же героїв з’являються одні й ті ж мотиви, тому ж і сцени на Марсі у мене задані переважно електронними інструментами, а на Землі – акустичними. І тільки один старий пілот й на Марсі пиячить під блюз — бо він не належить тій планеті», — додає Іздрик.

Придбати та прослухати аудіокнижку «Нові Темні Віки. Колонія» можна за посиланням.

Абук — застосунок, де зібрані понад 600 професійно озвучених аудіокнижок та понад 3000 електронних книжок українською мовою. 

Нагадаємо, у додатку доступні безкоштовні авдіокнижки для дітей і дорослих.

Зображення: Абук

Олеся Бойко

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я