Конкурс, який знаходить/збирає таланти…

0

Започаткований 2021-го, в рік 150-літнього ювілею великого новеліста, Всеукраїнський літературний конкурс малих прозових форм імені Василя Стефаника таки відбувся вдруге, під час повномасштабної війни московії проти нашої держави. І цим належить завдячувати активності його організатора – ГО «Імпресія», очолюваної знаною українською письменницею Марією Вайно, та, безперечно, сприянню міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа й фінансовій підтримці міської ради. Адже чималої суми коштів потребував випуск альманаху творів конкурсантів, який пані Марія, його упорядниця і членкиня журі, найменувала теж «Імпресія 2023». Нова збірка за дизайном, версткою традиційно аналогічна тій, що була видана за підсумками першого конкурсу, змінено тільки рік. Автори вміщених тут невеличких за обсягом оповідань, новел, замальовок, образків, шкіців, бувальщини й навіть казки –  це 10 лавреатів та 16 дипломантів конкурсу. То люди широкого вікового діапазону, які проживають у Києві, Харкові, Сумах, Дніпрі, Львові, Ужгороді, Ірпені, на Черкащині, Волині, Рівненщині, Хмельниччині, Тернопіллі, Івано-Франківщині.

Такий оперативно віддрукований альманах – один із головних атрибутів конкурсу. Збірка творів малої прози (по одному її примірнику надішлють обласним універсальним науковим бібліотекам та трьом столичним книгозбірням) відкривається думками членів журі про це творче змагання прозаїків. Зокрема, очільник журі – голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський пише: «Нова реальність вимагає нового слова. Можливо, я роблю поспішні висновки, але мені здається, що українська література принаймні найближчих десятиліть буде значною мірою формуватися в контексті і під впливом нинішньої російсько-української війни… Війна не лише породила нову жорстоку і драматичну реальність, а й істотно впливає на формування нових світоглядних дискурсів». А в післямові до книжки, названій «У пошуку художнього самовдосконалення (аналітичні візії науковиці)», членкиня журі – літературознавиця, дослідниця української новелістики, лавреатка обласної премії ім. В. Стефаника Марта Хороб наводить таке порівняння. Якщо на перший літературний конкурс ім. В. Стефаника у 2021 р., себто до вторгнення московської орди в Україну, надійшло лише 3 твори про війну, то нині –16 (у т. ч. один – про часи Другої світової, ще один – про те, як герой новели юнаком служив у радянській армії). Себто, переважна більшість цих різножанрових творів присвячена найболючішій на сьогодні для всіх нас темі. «Та головне – тут навіть не найактуальніша проблема, а майстерність у її розкритті: скажімо, високий рівень образно-емоційного мислення, яскравий несподіваний фінал», – наголошує М. Хороб. Вона ґрунтовно проаналізувала надіслані твори малої прози – з їхніми «плюсами» й «мінусами» у післямові альманаху , а  також під час виступу перед конкурсантами в концертній залі дитячої музичної школи №2 ім. С. Барвінського перед урочистою церемонією нагородження переможців. Така аналітика є доброю наукою, адже науковиця  Конкурсу Марта Хороб ретельно озвучила детальний аналіз надісланих творів «короткого списку», а Марія Вайно проілюструвала, зачитавши з кожного твору лауреата маленькі уривочки, які засвідчили рівень відзначених творів Конкурсу.

    Марія Вайно

Лавреатів і дипломантів конкурсу привітав голова НСПУ Михайло Сидоржевський, який прибув зі столиці:

– Мені було приємно, що позаторік, перед першим конкурсом, мене запросила очолити журі ініціаторка й ентузіастка його проведення письменниця з Івано-Франківська Марія Вайно. Не міг відмовитися ще й з огляду на те, що конкурсу присвоєно ім’я Василя Стефаника – геніального українського новеліста. Хоча у нас іще з совєтських часів та й ще довго після проголошення української  Незалежності зводили за інерцією значення Стефаника в історії українського  красного письменства до дефініції, що набила всім оскому, – «володар дум селянських». Так, більша частина біографії уродженця села Русова була пов’язана із життям покутських селян, бо вони найближчі новелістові як герої і персонажі його творів. Але цим тематика новел прозаїка насправді далеко не обмежується. А головне – використовувані ним і в творах сільської тематики образно-виражальні засоби виразно відрізнялися від звичних для читача, до того традиційних при висвітленні цієї тематики в українській, і не тільки, літературі. Завдяки цьому український письменник стоїть в одному ряду з найвідомішими європейськими новелістами, представниками імпресіонізму та раннього модернізму  початку XX ст. Отож Василь Стефаник саме неперебутніми зразками своєї новелістики націлює учасників конкурсу його імені на експресивність, психологізм і лаконізм при творенні малої прози, спонукає, щоб кожен наполегливо вчився у славного майстра слова із Прикарпаття, якщо він, звісно, хотів би досягнути вершин у цій літературній царині. І я скажу, що творчий рівень надісланих на другий конкурс робіт загалом зріс порівняно з першим. Дещо із творів цьогорічних його лавреатів надруковано у свіжому номері «Української літературної газети».

Руслан Марцінків, Євген Баран, Марта Хороб

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, вітаючи лавреатів, дипломантів і всіх конкурсантів, мовив:

– Я вдячний вам усім за участь у конкурсі, як  і організаторам, котрі обрали місцем його проведення – наше місто. Маю тверде переконання в тім, що попри воєнний стан культуру в тилових регіонах належить і далі розвивати, й хотів би, щоб Івано-Франківськ у цей важкий для України час був її культурною столицею. Тим паче, що йдеться про конкурс імені Василя Стефаника – нашого земляка, який є гордістю всієї української літератури.

Русланові Марцінківу Михайло Сидоржевський вручив подяку від НСПУ за предметну увагу до розвитку культури, допомогу письменникам, зокрема і в проведенні другого конкурсу ім. В. Стефаника. Такої ж нагороди удостоєно заступницю мера Вікторію Дротянко та директорку департаменту культури міської ради Надію Загурську.

  Євген Баран

  Анатолій Кичинський 

Члени журі, зокрема літературний критик, голова ОО НСПУ Євген Баран і поет із Херсона, лавреат Національної премії ім. Т. Шевченка Анатолій Кичинський у виступах побажали новим лавреатам і дипломантам конкурсу із різних регіонів України подальшого невтомного пошуку себе і свого художнього стилю, творчого і громадянського зростання в консолідації, єднанні навколо засад державотворення й екзистенційних та духовних цілей українства. Й водночас – здорової конкуренції між собою за читацьке визнання та… фахової літературної критики їхніх творів і врахування прозаїками її раціональних зерен у своїй творчості з тим, щоб кожен зрештою зміг утвердити своє ім’я на многотрудній ниві красного письменства, зокрема й через участь у наступних таких конкурсах.    Завершилося дійство власне бентежною для переможців конкурсу церемонією їх нагородження. Щоправда, далеко не всі з них через обставини воєнного часу змогли приїхати задля цього до Івано-Франківська. Але таким учасникам відзнаки конкурсу надішлють поштою. За браком газетної площі назвемо лише його лавреатів. Це Микола Бурмек-Дюрі (Ужгород), Євген Гладкій (Харків), Олена Іськова-Миклащук (Хмельниччина), Олена Макарчук (Суми), Олександр Малий (Дніпро), Юлія Сільчук (Волинь), Лілія Чорна (Ірпінь), Таміла Чупак (Черкащина), Юліан Яковина (Івано-Франківськ) та Галина Яценко (Львів).

Олена Макарчук

Олена Іськова-Миклащук

Ті з нагороджених, хто попросив слова для виступу, щиро дякували за те, що тепер є в Україні такий  літературний конкурс малих прозових форм, що відбувся уже вдруге, незважаючи на складні обставини воєнного часу. Дякували організаторам та спонсорам цього творчого змагання прозаїків, а особливо – його натхненниці письменниці Марія Вайно, котра створила прекрасну атмосферу дійства, доклавши чимало зусиль для успішного проведення конкурсу, чуттєво читала слухацькій авдиторії уривки із творів його лавреатів. Переможці конкурсу висловлювали сподівання на його щасливу долю, а неодмінна умова цього – українська Перемога у війні з рашистським агресором. Таміла Чупак (вона також поетка і композиторка) ще й заспівала присутнім, акомпануючи собі на фортепіано, власну пісню.

 Члени журі конкурсу: Євген Баран, Марта Хороб, Михайло Сидоржевський, Марія Вайно

Кожен із лавреатів і дипломантів конкурсу отримав чи ще отримає поштою відповідний диплом та авторський примірник збірки, у якій надруковано і його відзначений журі твір. Та окрім цього вони й усі присутні на дійстві в залі музичної школи мали змогу купити примірники «Імпресії 2023», а виручені кошти організатори конкурсу передадуть на підтримку ЗСУ.

Іван ГАВРИЛОВИЧ, член НСПУ, журналіст

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я