Краківські зустрічі: Інеса Доленник представила власну творчість у Польщі

0

4 серпня у Кракові в Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków відбулася літературна зустріч з українською поетесою, членкинею НСПУ Інесою Доленник. Подія відбулася в рамках спільного проєкту з Національною спілкою письменників України «Польща – Україна: спільнота письменників», який модерує секретар НСПУ, поетка Юлія Бережко-Камінська.

Це була розмова про дорослу і дитячу поезію, рукопис фентезі для дітей і підлітків, переклади, про краківський період життя Інеси Доленник.

Авторка зачитувала про розколоте війною життя поезії зі збірки «Навпіл», а також дитячі вірші з книг «Гойдалки» і зі щойно виданої «Байки про Руда» (Київ, видавництво «Друкарский двір Олега Федорова»).

Присутнім на зустрічі дорослим і дітям особливо сподобалися поетичні історії про веселого кота Руда, з яким постійно трапляються якісь історії і він щоразу виступає в новому амплуа. Він потрапляє на шоу «Голос країни», «Танці із зірками», приміряє на себе професії перукаря, кутюр’є, майстра на всі лапи, а у вільний час ходить на рибалку, читає, грає в футбол і займається пауерліфтингом. Не менш цікавою є й історія цієї яскраво ілюстрованої книги, адже разом з авторкою віршів Інесою Доленник її створювали діти – вихованці образотворчої студії «Red pensil» з міста Кривого Рогу, якою керує яскрава мисткиня Вікторія Серченя.

Інеса Доленник розповідає: «Вікторія зазвичай щось читає своїм студійцям під час занять. А одного разу прочитала мої нові вірші про кота Руда. І дітям вони так сподобались, що вони захотіли намалювати почуті історії. Отак і вийшло, що моїм художникам – від п’яти до чотирнадцяти років. Цікаво, що саме вірш «Лавсторі» проілюструвала найменша – Вероніка Свистун».

До слова, під час виступу в Краківському відділенні Спілки письменників Польщі, який транслювався онлайн, Вікторія Серчення написала у чаті: «Діти отримали книжки, щасливі і готові ілюструвати подальші пригоди кота, тож Інесі Доленник, вочевидь, доведеться писати продовження історії Руда».

Зацікавлений почутим і побаченим, юний літературний блогер, киянин Єгор Черевань, який разом із мамою був присутній на цій зустрічі, відразу ж звернувся до авторки з пропозицією записати з нею інтерв’ю для TikTok.

Окрім життєрадісних віршів для дітей, Інеса розповіла про те, що їй болить: як війна в Україні вплинула на її життя та життя родини, про те, як опинилася в Польщі і чим тепер займається. Поділилася інформацією і про прозову книжку, над якою працює.

Інеса Доленник – членкиня Національної спілки письменників України, авторка семи поетичних збірок і співавторка понад тридцяти колективних поетичних збірок. Як перекладачка з кримськотатарської на українську працювала у двох проєктах Ельмаз Бахшиш «Подарунок дітям» (2020) та «Веселі вірші й сумні оповідання» (2021), а також у колективній збірці «Блакить» (2021). Друкувалася в альманахах, на літературних сайтах. Переможниця поетичних конкурсів «Pro Patria», «Чатує в століттях Чернеча гора», «Лицар Карпат», «Інтереальність», «Кримський інжир», «Українська мова – мова єднання» та багатьох інших. Лауреатка премії «Сіль землі нашої» за версією міжнародного конкурсу «Рідкісний птах» (м. Дніпро, 2015) та премії «Кримський інжир» однойменного міжнародного конкурсу (м. Київ, 2020). У 2019 році отримала спеціальну відзнаку «Коронації слова» за коротку прозу про Київ «Як тебе не любити…». Член редколегії криворізького культурологічного альманаху «Символ».

Подивитися стрім у записі можна за посиланням.

Захід відбувся за підтримки і в рамках резиденції Польського інституту літератури.

Текст і фото: Володимир Стецюк

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я