Михайло Сидоржевський. Кепський жарт над Лесею Українкою

0

До 150-річчя Лесі Українки на її батьківщині, в місті Новограді-Волинському, що на Житомирщині, вирішили провести літературний конкурс. Про це повідомив novograd.city з посиланням на відділ культури і туризму Новоград-Волинської міської ради.

Зрозуміло, що це гарна ідея, яку варто лише вітати. Однак ініціатори конкурсу, керуючись якоюсь абсурдною, якщо не сказати ідіотською логікою, вирішили чомусь назвати його «Кепський жарт» (?).

Я нічого не переплутав: літературний конкурс до 150-річчя Лесі Українки носить назву «Кепський жарт».

Виявляється, автор такої ідеї дещо обізнаний із творчістю поетеси. Він знайшов «першоджерело» до «кепського жарту». Ось воно. «Мені часом здається, – писала Леся Українка у своєму щоденнику, – що з мене вийшов би далеко кращий музика, ніж поет, та тільки біда, що натура утяла мені кепський жарт». Цей «жарт» – початок розвитку сухот кісток, туберкульозу, з яким Леся Українка боролася все життя, віддавши цій нерівній боротьбі велику частину свого дивовижного таланту і життєвої снаги.

Отож, назвати так літературний конкурс до ювілею Лесі Українки – хіба це не «вишукане» знущання над великою поетесою?

І хто ця особа з викривленими мізками, котра могла придумати такий «кепський жарт» над Лесею?

Совок, безнадійно застряглий у «совєтському минулому», за якого постать Лесі Українки слід було сприймати виключно як нещасну Велику хвору, котра бореться за нещасний трудовий народ проти глитаїв-поміщиків?

Чи дуже вже постмодерний представник «креативних індустрій», котрий намагається «осучаснити» все, до чого торкається, при цьому світить порепаними п’ятами?..

Джерело: facebook.com/oksent

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я