«Монетизована писанка» з Канади як символ надії на відродження природи й життя та стійкість до знегод

0

Амбасадорка української культури у світі Марія Рипан придбала для Музею писанкового розпису в Коломиї нову монету у формі української писанки, яку недавно випустив Королівський монетний двір Канади.

Монету номіналом 20 канадських доларів викарбували з чистого срібла накладом у 8,5 тисячі екземплярів. Її купівельна вартість становить майже 140 канадських доларів. Це вже така дев’ята монета із традиційної колекції. Першу «писанку» випустили 2016-го з нагоди 125-річчя від часу першого поселення українців у Канаді. І вона стала такою популярною, що й наступними роками у країні кленового листка й далі карбували писанковий шедевр, виявляючи цим шану до української культури та мистецтва.

Оригінальний реверс «писанки»-2024 розробила художниця й писанкарка Таня Микитюк – канадка українського походження. Вона ж автор і дизайну монети, на який її надихнула нещодавня хвиля українців, які прибули до Канади в пошуках притулку та нових починань.

Як роз’яснили фахівці музею на його сторінці у фейсбуці, мисткиня використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими барвами із вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка як образ сонця, та стилізовані квіти, поєднання яких символізують надію на відродження природи й життя та стійкість до знегод.

Ігор ЦЕБРІЙ

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я