На Львівщині відзначили ювілей письменниці Ольги Яворської

0

Упродовж десятиліть авторка прози й поезій, громадська діячка Ольга Яворська пропагує рідне слово на теренах Бойківського краю, організовуючи літературні зустрічі з молоддю освітніх установ та читачами в бібліотеках. З нагоди її ювілею та на пошанування творчості в Стрілківській територіальній громаді відбулася презентація Львівської обласної організації Національної спілки письменників України за участі літераторів Ольги Кіс, Петра Шкраб’юка, Мирослави Милян-Данилевської, Олеся Дяка.

“Все моє життя нічого не вартувало б без творчості, – сказала Ольга Яворська під час свого виступу. – Бо дехто дивується:”Ти ще дотепер пишеш?» Так, пишу. Бо письменник доки пише, доти й живе. Але кожен час має свої вірші.”

І вони невід’ємні від життя авторки. Зі своїм майбутнім чоловіком, Миколою Яворським, ангелом-охоронцем, який буде її підтримувати в житті та творчості, пані Оля познайомилася в Дрогобицькому педагогічному інституті імені Івана Франка, де вони разом навчалися. Але час ішов, молоді люди отримали дипломи, кожен обрав свою дорогу. Взаємини підтримували через листування. Майбутня письменниця створила вірш «Забудь», який згодом Оксана Сисин поклала на музику. Під час творчого заходу Ольги Яворської пані Наталя Дребот виконала її  в супроводі бандури. Також на сцені звучали й інші композиції на тексти ювілярки, зокрема «Тернопілля» на музику Миколи Левицького у виконанні місцевого чоловічого тріо «Мелодія душі».

Очільник Львівської письменницької організації, заслужений діяч мистецтв України Олесь Дяк, який модерував імпрезу, від імені голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського вручив соленізантці Почесну Грамоту з нагоди ювілею та активної літературної діяльності в часі воєнних дій, а голова Стрілківської об’єднаної територіальної громади Микола Дрозд – ювілейну Подяку.

Письменник і професор Петро Шкраб’юк представив свою нову (що тільки вийшла з друку) повість-есе «Друга коронація» про життя й творчість Ольги Яворської. В книзі ідеться про перші кроки письменниці в літературі, про пережиті труднощі, випробування, боротьбу з недугами, про тих, з ким упродовж життя її зводила доля, хто був поруч й підтримував її, друзів, колег-письменників.

Залишили свій слід у Бойківському краю й інші письменники (поетеса і драматургиня Ольга Кіс, авторка поезій, гуморесок, пародій та прози Мирослава Милян-Данилевська, поет Олесь Дяк), які після привітань ювілярки та знайомства глядачів із власними творами, подарували свої книги для центральної та шкільної бібліотек Стрілок.

Леся Бернакевич

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я