На подвір’ї маєтку Митрополита Андрея Шептицького демонтували радянський пам’ятник

0

30 вересня на Львівщині, в селі Прилбичі Новояворівської громади, на подвір’ї маєтку Митрополита Андрея Шептицького демонтували черговий радянський пам’ятник.

У цьому символічному місці, де в перші дні окупації західної частини України 1939 року росіяни розстріляли графа Льва Шептицького з родиною, такий пам’ятник тоталітарного режиму був, фактично, наругою над історичною пам’яттю українців.

Ініціаторами демонтажу пам’ятника стала сама громада й активісти ініціативи «Локальна декомунізація». Зокрема, представник ініціативи Назар Мединський зазначив присутнім на демонтажі представникам ЗМІ наступне:«Думаю, ні в кого не виникає бажання і далі носити квіти русскім «альошам і ванькам», якими маркували свій простір совєтські окупанти в наших містах і селах. Поміж прізвищами місцевих, яких насильно мобілізували до «красної» армії, на символічних плитах точно є імена чекістів, які катували наш народ. Їхні діти і внуки 24 лютого прийшли робити це знову — в Бучі, Ізюмі, Маріуполі і Бородянці. Поки наше військо б’ється з окупантами, ми маємо зачистити тил від ворога, який криється у символіці, а через неї — у сприйнятті нашого простору, в наших спогадах про села і міста».

istpravda.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я