Наново відкриє постать митця. У Первомайську на Миколаївщині вперше організують «Вінграновський ART FEST»

0

На Миколаївщині 4 листопада 2023 року вперше відбудеться «Вінграновський ART FEST». Фестиваль, присвячений українському письменнику-шістдесятнику, поету, режисеру, актору й сценаристу Миколі Вінграновському, триватиме в його рідному місті Первомайськ.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла співорганізаторка заходу мисткиня Катерина Баранюк.

Зі слів організаторки, фестиваль має не розважальну, а просвітницьку і благодійну мету. Під час заходів «Вінграновський ART FEST» збиратимуть донати на потреби оборони України.

У рамках фестивалю відбудуться зустрічі з діячами культури, художня виставка, літературні читання, музичний перформанс, драматична вистава, гутірки, лекції та кінопоказ.

«Саме його вірші надихнули моїх учнів на створення цілої тематичної колекції художніх творів, які будуть експонуватися на фестивалі. Це здебільш портрети митця. Діти намагались передати всю багатогранність, «різнокольоровість» поета, свої асоціації», — каже Катерина Баранюк.

Микола Вінграновський — мудрий духовний лідер, який освітлює наш шлях. Його слова і твори пронизані глибоким патріотизмом та любов’ю до України. Він надихає нас бути кращими, більш творчими та вірними своїй країні.

Проєкт репрезентує творчість і особистість Вінграновського.

«Микола Вінграновський — надзвичайно важлива постать для всіх первомайчан. Його внесок в розвиток культури та освіти надовго залишився в історії міста. Його творчість та принципи є невід’ємною частиною нашої спільності, нагадуючи нам про важливість творчості та самовдосконалення», — говорить Катерина Баранюк.

Наново відкриє постать митця. У Первомайську на Миколаївщині вперше організують "Вінграновський ART FEST"

Логотип фестивалю. Фото: «Вінграновський ART FEST»/Фейсбук

За словами Катерини Баранюк, артфестиваль створює тандем київських та первомайських діячів. Організували захід творці фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest», благодійний фонд «Янголи нескорених», художня студія «Kat.rina Art», організація «Світ», благодійний фонд «Первомайщина — наш оберіг».

Український режисер та співорганізатор «Вінграновський ART FEST» Олександр Висоцький каже, захід наново відкриє творчість поета для тих українців.

«Вінграновський набагато більший, ніж Первомайськ чи Миколаївщина. У цьому проблема…», — сказав мені вчора телефоном Олекса Різників — друг Вінграновського, письменник-дисидент, що двічі сидів у радянських таборах. «Значить, ми самі маємо стати більшими, щоб дорівнятися до висот, взятих нашим Миколою Вінграновським», — подумав у відповідь я», — зазначив Олександр Висоцький.

Вхід на всі локації вільний. Із деталями організації можна ознайомитися на офіційній сторінці «Вінграновський ART FEST».

Хто такий Микола Вінграновський

  • Микола Вінграновський народився 7 листопада 1936 року в селі Богопіль (нині Первомайськ) Миколаївської області. Закінчив Інститут кінематографії в Москві, де познайомився з Олександром Довженком.
  • Перші вірші надруковані у 1958 році на сторінках журналів «Дніпро» та «Жовтень».
  • Автор збірок віршів «Атомні прелюди», «Сто поезій», «Поезії», «На срібнім березі», «Київ», «Губами теплими і оком золотим», «Цю жінку я люблю», повістей «Первінка», «Сіроманець», «У глибині дощів», «Літо на Десні», роману «Северин Наливайко». Найповніше видання доробку — «Вибрані твори в трьох томах» (2004).
  • Вінграновський також кіноактор, кінорежисер і сценарист. У фільмі Олександра Довженка «Повість полум’яних літ» знімався у ролі Івана Орлюка.
  • Постановник десяти художніх та документальних фільмів. Лауреат Державної премії України імені Шевченка, літературної премії «Благовіст», Міжнародної премії Фундації Антоновичів
  • Помер 26 травня 2004 року.

Фото — Банер артфестивалю Миколи Вінграновського. Фото: «Вінграновський ART FEST»/Фейсбук

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я