Наші на Форумі

0

Ольга Ляснюк, м. Луцьк: 

Найперше тепле враження цьогорічного форуму – те, що можна було перетнутися з письменниками з різних куточків,

яких зустрічаєш вкрай рідко через віддаленість у просторі, і вдосталь наобійматися. Із неприємного, що заважає і потім пам’ятається, – це штовханина. Оскільки цьогоріч мій Форум обмежився одним днем, було важко зорієнтуватися в подіях, кількісне їхнє засилля збивало з пантелику, лишаючи осад і думки, що найцікавіше я пропустила.

Зазвичай із Форуму я повертаюся з торбами книжок, які заледве тягну, але цього року придбала усього три книги. 

Загалом моя дуже суб’єктивна думка, що раніше Форум був подією богемною, а із кожним роком усе більше перетворюється на масовий, може навіть, «попсовий» захід.

Леся Мудрак, м. Київ:

Основна ціль Форуму – ознайомити читача-слухача із сучасним літературним процесом, що вирує навколо нього. Комунікативні та вербальні аспекти теж важливі для споживача, тому спілкування з письменником «живим і неушкодженим» – історія. І її треба берегти, адже, історія – життя пам’яті, а література – така Стихія, що випробовує читача в кількох аспектах: естетичному, психологічному і духовному. Ніхто не може нав’язати свободу рецептивного вибору, на отримання насолоди від спілкування з художнім твором, на самоті. Книга – своєрідний інтим, що зумовлює «побачення» з автором віч-на-віч, з його героями, метафорами, енергетикою слова… Тут першорядну роль відіграє магія тексту, відчування його на смак і запах. Отже, на Форумі ми відчуваємо післясмак як твору так і письменника вкупі.

Говорити про плюси-мінуси цьогорічного Форуму не буду, бо не почуваю себе критиком, але  ж чудово, що ми всі маємо можливість пережити щорічне поповнення і оновлення як емоцій, так і домашньої бібліотеки…Тішуся за кожного!!! Бо в літературі, серед всякої-всячини, є манюсіньке (але і твоє) місце!!! Форум для мене  – це фієста спілкування…

На фото: Василь Кузан, Леся Мудрак, Анатолій Кичинський, Іван Гентош

Василь Кузан, Закарпаття:

Василь Кузан, Закарпаття:

Форууум! Ох цей форум! Чекаєш його рік, їдеш, намагаєшся якомога більше побачити, купити… Потім читаєш кілька місяців і насолоджуєшся, і радієш.

Цього року, як і минулого, до речі, накупив багато поезії. І подарували мені багато… Це і Анатолій Кичинський, і Володимир Шовкошитний, і Олег Соловей, і Павло Вольвач, і Катерина Калитко, і Сергій Пантюк, і Іван Андрусяк, і Микола Мартинюк… І перекладні книги Віктора Мельника, і поповнив поетичні серії, і Світлану Костюк привіз, і молодих авторів. Читати матиму що. І дивитися також, бо одне із найяскравіших вражень – спілкування із Юрком Журавлем та подарована ним книга карикатур «Карикадурка». Крім поезії – ще багато книг – ледве привіз додому. Деякі з них важчелезні, як от Петро Сорока і Михайло Наєнко. Точніше, не важчилезні, а вагомі.

Що стосується презентацій, які встиг відвідати (а їх було понад тисячу і вибирати було з чого), то яскравих вражень теж багатенько. Знайомство із Михайлом Наєнком вразило ґрунтовністю, на події з «Літературною Україною» було багато відомих особистостей і предметна розмова, Іван Гентош перевернув в уяві читачів усталений образ про себе, як про гумориста, адже видав книгу лірики, Анатолій Кичинський зачарував усіх глибинністю і надзвичайністю віршів… Але, як виявилося, зірку української поезії, лауреата Шевченківської премії із Херсона на заході України знають таки погано — я сподівався, що для такого рівня поезії у залі не буде вільного місця…

Найбільш емоційно насиченими, масовими і візуально яскравими були всі презентації Лесі Мудрак (особливо у «Книгарні Є») та презентація збірника «Рудик», присвяченого коту відомого художника Ігоря Гапона, яку модерував Іван Гентош. Леся зачарувала всіх майстерним і особливим авторським читанням поезії, ліричністю та глибиною кожного вірша, атмосферою витонченого свята та надтонкого еротизму. Все це призвело до непередбачуваних наслідків. Видавець — молодий чоловік — не витримав глибини поетичної думки поетеси і вибіг із приміщення… щоби повернутися невдовзі із двома розкішними букетами троянд — для самої Лесі та для Лариси Мудрак, яка модерувала на вечорі-презентації книги «Текстиль & libido». 

Презентація «Рудика» проходила в приміщенні Спілки письменників. Сузір»я авторів від Дніпропетровська до Закарпаття та Америки, різножанровість, переходи від лірики до філософії та гумору, від казки до саги і п»єси — все це в купі створило унікальну атмосферу щирості, любові і всеохопного добра. Сприяла цьому і усмішка художника Гапона, і серйозність Ігоря Павлюка, і несерйозність модератора Івана Гентоша… і те, що кожному автору цієї унікальної збірки власник кота Ігор Гапон дарував свою картину. Одну з них привіз додому і я smile emoticon.

На фото: Анатолій Кичинський і Володимир Шовкошитний

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я