Не тільки Довбуш – Карпатські таємниці у романі Марічки Крижанівської «Танго з духами»

0

Марічка Крижанівська. Танго з духами – Львів. Видавництво Старого Лева, 2023 –  256 с.

У вересні «Видавництво Старого Лева» представить другий «дорослий» роман львівської журналістки, дитячої письменниці Марічки Крижанівської «Танго з духами».  Пригодницький, містичний – він дасть можливість поринути в атмосферу Карпат, насолодитися гуцульським говором та головне – розкаже, які прадавні таємниці сховані у скелях та лісах. 

Зустрічаємо поповнення у родині української жанрової літератури й розповідаємо докладно про «Танго з духами». 

Навіть у наш час синкретичних жанрів пригодницький роман має особливі риси, обов’язкові для виконання автором. Серед них, наприклад, динамічна оповідь, сюжет, насичений непередбачуваними подіями, мотиви викрадення та переслідування. «Танго з духами» Марічки Крижанівської все це має, тому писати про книжку доведеться обережно, щоб не зашкодити інтризі твору. 

Роман складають дві сюжетні лінії. Події першої відбуваються в Карпатах у прадавні часи, коли могутні духи боронили закони природи, намагаючись не порушувати рівновагу між силами зла і добра. Та, як це часто буває, знайшовся порушник правил – вихованець Чорнокнижника, самотній, нелюблений ніким, а від того злий Арідник (за віруваннями гуцулів – головний дух Потойбіччя). Дочекавшись загибелі Чугайстра, лісового сторожа, він прагнутиме іще більше влади, а тому захоче отримати підтримку названого небожа Чугайстра – Обмінника-Гука. Але парубок залишить Карпати, а разом із ними своїх дядьків Перевидника, Щезника й тітку Нічницю, бо колись наробив страшного лиха, «зачорнив серце» вбивством дівчини… Передісторію подій можна дізнатись із першої книжки Марічки Крижанівської «Тіні». 

Красуня Нічниця, яка опікується снами людей, проганяючи нічні жахіття, вирішує попросити допомоги у «красивого баламута» Блуда, свого давнього знайомця, духа, який може збити людину зі шляху або навпаки – вивести на потрібний путівець. Блуд бачить духів і людей на відстані. Тому Нічниця хоче, аби він наглядав за її племінником Гуком, але боїться, щоб про це не довідався Арідник. Сімейні негаразди та магічно-політичні інтриги швидко заступить кохання. Бо, як виявиться, злий дух не проти взяти собі за дружину Нічницю, яка натомість має пристрасні почуття до Блуда… Арідник отримає іще один привід ненавидіти цю парочку, а тому приготує для них страшну помсту. 

Друга сюжетна лінія переносить у 1930-ті роки. Спершу помандруємо до Ворохти, куди приїздить молодий львівський професор, археолог Лев Ковалевич. Його цікавить легендарне золото Олекси Довбуша, за легендою десь заховане у горах. Ковалевич має власну теорію щодо того, де опришки ховали скарби, а тому вирушає до гострих карпатських скель у супроводові місцевих хлопців-провідників. Щоправда, дії пана Лева видаються дещо дивними й навіть викликають несподівану появу старого мольфара. Врешті він повернеться до Львова, щоб розпочати викладання в університеті й підготувати майбутню експедицію місцями Довбуша.

Ковалевич шукає провідників, які добре знають Карпати й не побояться йти місцями, що межують з кордоном тодішньої Чехословаччини. Випадково він зустріне загадкового фотографа Гука, який виведе Лева на контрабандистів, бо ніхто краще за них не орієнтується в горах. Так до Ковалевича приєднається акторка вар’єте Емілія Віт та її юний брат Олесь, а ще художник Беньо Тріска. Ця строката компанія знову вирушить до Карпат. Між мандрівниками виникнуть теплі дружні стосунки, кожен із них розкриватиметься як особистість: тендітний Олесь постане майбутнім борцем за незалежність України, Беньо Тріска – людиною, глибоко травмованою Першою світової війною, Емілія – турботливою сестрою, партизанкою та жінкою, що потребує любові. Що ж до Левка, то він виявиться геть не тим, ким представлявся своїм знайомцям… 

З моменту несподіваного перетворення Ковалевича сюжет роману нестримно летітиме уперед, розкриваючи прадавні таємниці духів і людей, поєднуючи дві сюжетні лінії в одну, тримаючи читача у напруженому чеканні фіналу – щасливого, бо на це заслужили і Нічниця, і Левко, і сирота Дануся, повелителька води… 

Втім, не все так ідеально. Трапляються у романі поодинокі неоковирності, які мали б привернути увагу редактора книжки. Наприклад, в одному з абзаців авторка називає головного героя Лева Ковалевича «хлопцем». Погодьтеся, тридцятирічний хлопець, до того ж професор університету – звучить не дуже доречно. Також виникають питання до сцени зустрічі Гука та Ковалевича, їхнього спільного пошуку контрабандистів. З тексту, десь у розпал сюжетних перипетій, ми дізнаємось, що Лев насправді був дуже добре підготовлений до всього, що відбувається, а тому особливо допомоги не потребував.

Це ж стосується і сцени вибору у попутники художника Тріски, яка виглядала як цілковита випадковість, що дисонувало з ретельним підходом до експедиції з боку Ковалевича. Хоча, ніде правди діти, богемне життя Львова з оперними співачками, акторками вар’єте, джаз-бендами, блиском та витонченістю його мешканців додають твору атмосферності, ненав’язливо підкреслюють різницю культур, яку львів’яни відчують під час радянської окупації. 

Втім, «Танго з духами» залишає по собі приємне враження. Легкий, емоційний, сповнений яскравих персонажів і мальовничих Карпат, роман приваблює динамічністю оповіді, красивою історією про відданість коханню, вмінням авторки без пафосу вплести у текст мотиви боротьби українців за незалежність батьківщини. Задум книжки однозначно хороший. На нашу думку, письменниці трохи забракло уваги до плину сюжету, відповідності одне одному його структурних елементів. Але майстерність приходить із досвідом. Що ж до таланту оповідача, то він у Марічки Крижанівської безперечно є. Тому сподіватимемось на подальше самовдосконалення авторки та її наступні захопливі карпатські історії. 

Анастасія Герасимова

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я