Кропивницьке літоб’єднання “Степ” одержало нагороду

0

Кіровоградська обласна воєнна адміністрація з нагоди Дня незалежності України відзначила подякою за сумлінну працю колектив літоб’єднання “Степ”, яке за 11 воєнних місяців випустило 7 книжок, дві з них про війну. Подяку директор департаменту культури і туризму КВА Уляна Соколенко вручила голові “Степу” Ользі Полевіній на урочистій презентації книжки “Яблука з матусівського саду”. До збірки увійшли спогади про журналіста, письменника і громадського діяча Віктора Погрібного. Він 48 років до останніх своїх днів керував “Степом”, який тепер носить його ім ’я, а також ініціював створення заповідника на батьківщині видатного драматурга І. К. Карпенка-Карого. Там триває робота по благоустрою.

Презентація проходила у обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського, працівники якої підготували виставку книжок та світлин Віктора Погрібного.

У книжці “Яблука з матусівського саду” вміщено статті про Віктора Погрібного, які свого часу для альманаху “Степ” надіслали Михайло Слабошпицький, Микола Жулинський, Петро Перебийніс.Усі інші матерали для книги підготували члени “Степу”. Ольга Полевіна наголосила, що твори Віктора Погрібного, якими б драматичними не були, завжди пронизані теплом, світлом та вірою в людей. Ніна Даниленко відзначила,що Віктор Погрібний реалістично описував життя різних соціальних груп, глибоко проникав у психологію героїв і бездоганно володів формою викладу художнього тексту. Людмила Ніколаєвська розповіла, що Віктор Погрібний відкрив у ній творчі здібності і саме завдядки йому вона стала журналісткою та поетесою. Тетяна Микитась проникливо прочитала зворушливі вірші Віктора Погрібного. Наталія Фесенко пригадала, що Віктор Олексійович завжди був дуже уважним і тактовним із літераторами-початківцями .

На презентації поділилися споминами про Віктора Погрібного та привітали степівчан історики, краєзнавці, бібліотекарі, митці, науковці . Серед них Сергій Михида, Наталія Агапєєва, Борис Шевченко, Валентина Животовська, Микола Кравченко, а також народна артистка України співачка Антоніна Червінська, директор видавництва “Імекс ЛТД” Тамара Саміляк, степівчани Олена Трибуцька, Галина Суржок, Максим Липкан.

Ексміністр надзвичайних ситуацій України Валерій Кальченко сказав, що колись яблука з картин Поля Сезанна підкорили Париж, а тепер “Яблука з матусівського саду“ підкорять Україну.

Учасники  презентації скуштували соковитих плодів із виплеканих Віктором Погрібним яблунь. Їх привезла донька Віктора Погрібного Ольга. Її родина продовжує доглядати сад та обійстя в селі Матусівці Новоукраїнського району на Кіровоградщині, щоб там усе було “як при батькові”.

Ніна Даниленко, прозаїк, член Кіровоградського обласного літературного обєднання “Степ” імені Віктора Погрібного

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я