Нову бібліотеку Маркеса в Барселоні визнали найкращою у світі

0

Світовий бібліотечний конгрес визнав публічною бібліотекою 2023 року барселонську бібліотеку Габріеля Гарсіа Маркеса.

Бібліотека спеціалізується на латиноамериканській літературі, тож і отримала назву на честь колумбійського письменника. До того ж Маркес жив у Барселоні у 1967-1975 роках.

Бібліотеку Маркеса звели торік за проєктом SUMA Arquitectura в районі Сант-Марті. У фасаді архітектори використали як базу рівчачок — елемент, який часто зустрічається в міському просторі Барселони. Загалом будівля нагадує стос книг.

Будівлю організували навколо великого трикутного внутрішнього двору, який сполучає головні приміщення зі сходами та забезпечує природне освітлення. Проєктувальники потурбувалися, аби будівля пасивно охолоджувалася у спекотному та вологому кліматі столиці Каталонії.

На почесне звання також претендували бібліотеки у Словенії, Австралії та Китаї. Переможець отримує п’ять тисяч доларів.

Директор бібліотеки Маркеса Неус Кастеллано зізнався, що не очікував на перемогу, бо досі жодна бібліотека в Іспанії навіть не номінувалася.

«Ми отримали нагороду саме тому, що обрали модель, яка робить бібліотеку продовженням дому: з кріслами, з простором, що запрошує людей почуватися по-домашньому, — цитує його Guardian. — Зрештою, маленькі діти та люди похилого віку сиділи в бібліотеці годинами. І не просто приходили взяти книжки, а проводили тут набагато більше часу».

Бібліотека розрахована на 800 відвідувачів, але в деякі дні приходить одночасно до 1300 осіб.

hmarochos.kiev.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я