Оцифровані і викладені у вільний доступ 20 тисяч діаспорних видань

0

У безкоштовний доступ виклали 20 тис. діаспорних видань. Як повідомляє chytomo.com, оцифровані книжки можна знайти в електронній бібліотеці Diasporiana.

Тут є доросла проза та поезія, дитячі книжки, історичні, політологічні, мистецькі видання, періодика, словники, довідники та ін.

Найбільше в електронній бібліотеці  періодичних видань  9 тис. 324. Зокрема, номери журналів «Терем», «Авангард», «Промінь», «Орлик», «Рідна мова», «Нові обрії» та ін.

Також на сайті 2 тис. 486 видань з україністики. Тут є книжки українською, англійською, німецькою, французькою та ін. мовами.

Безкоштовно можна завантажити й 1 тис. 302 діаспорні видання дорослої прози і 832  поезії. Серед авторів: Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Леонід Глібов, Іван Франко, Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський, Леся Українка, Володимир Винниченко, Юрій Липа, Валер’ян Підмогильний, Юрій Яновський, Емма Андієвська, Юрій Тарнавський, Василь Стус та ін.

За словами керівника бібліотеки Олега Богуславського, головна мета проєкту – зберегти видання, які під впливом часу починаються руйнуватися, шляхом оцифрування.

«Проте, таких видань дедалі трапляється все рідше… Останнім часом майже все книжки – куплені на аукціоні. Так би мовити, все, що потрапило в руки. Нещодавно придбав шість із 12 томів «Українських народних мелодій» Зіновія Лиська, виданих Українською Вільною Академією Наук в США. Це фундаментальна праця, яка заслуговує на збереження», – зазначає він в ексклюзивному коментарі Читомо.

Водночас, бібліотека намагається співпрацювати і з державним сектором. Та поки що вдалося налагодити співпрацю лише з кілька інституціями. Наприклад, із Центральним державним архівом зарубіжної україніки, що допомагає із оцифруванням певних видань.

Проєкт «Diasporiana» був заснований у 2011 році. Засновником та ідеологом проєкту є дослідник журналістикознавства, доктор наук із соціальних комунікацій, проректор з науково-педагогічної роботи, директор Інституту журналістики і масової комунікації Класичного приватного університету у Запоріжжі Олег Богуславський.

Першою оцифрованою книжкою в електронній бібліотеці української діаспори «Diasporiana» була «Самостійна Україна» Миколи Міхновського 1946 року.

Підтримати проєкт можна шляхом переказу коштів на картку Приватбанку: 5168 7573 2885 7513.

Джерело: «Українська літературна газета»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я