Оголосили лавреата премії імені Астрід Ліндґрен 2024 року

0

Австралійський фонд грамотності корінного населення (Indigenous Literacy Foundation) став лавреатом Меморіальної премії імені Астрід Ліндґрен 2024, яку вручають за досягнення в галузі літератури для дітей та підлітків. Про це повідомили на сайті премії.

«Фонд грамотності корінного населення Австралії працює з читанням та розповіданням історій серед дітей корінних народів Австралії з цікавістю й повагою. У тісній співпраці з громадами вони підкреслюють цінність власних мов та історій кожного народу. Поширюючи книжки та заохочуючи до читання, розповідання історій і творчості, Фонд грамотності корінних народів розвиває бажання читати, виховує гордість, впевненість у собі та почуття приналежності до спільноти. Кожна дитина має право на свою мову та свої історії», — зазначили журі премії.

Церемонія оголошення лавреата відбулася у межах Болонського ярмарку дитячої книжки.

Фонд грамотності корінних народів (ILF) був створений у 2011 році для заохочення читання та сприяння розвитку грамотності шляхом забезпечення доступу до якісної літератури для дітей корінних народів Австралії. Робота ILF зі сприяння читанню базується на співпраці та прихильності місцевих громад. ILF працює в 427 громадах перших народів по всьому Австралійському континенту.

Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен (The Astrid Lindgren Memorial Award) була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури.

Премію вручають щороку. Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (понад 16 мільйонів гривень).

Лавреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, бібліотекарі чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Ліндґрен.

Нагадаємо, лавреаткою премії імені Астрід Ліндґрен 2023 року стала Лорі Галс Андерсон. У 2024 році на премію номінували 3 українських письменників.

Чільне фото: сайт фонду

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я