Особистий примірник дебютного роману Вірджинії Вульф із її примітками оцифрували

0

У Сіднейському університеті віднайшли примірник книжки The Voyage Out («Подорож») Вірджинії Вульф із рукописними замітками авторки. Видання оцифрували — й тепер кожен може переглянути його. Про це повідомляє BBC.

«Вона має культове значення, — сказав Марк Байрон, професор сучасної літератури в Університеті Сіднея, який особисто вивчав книгу. — Правки захоплюють із погляду того, про що думала Вульф у той час».

Університет придбав книгу наприкінці 1970-х років у книгарні Bow Windows у Льюїсі, Східний Сассекс. Її випадково знайшов працівник у 2021 році в науковому у відділі, звернувши увагу, що видання лежить не на своєму місці.

«Я подивився її почерк, щоб порівняти, і він збігся. Це її примірник», — заявив він.

книжка

Оцифрована книжка Вульф. Скриншот зі сторінки. Сіднейського університету

Це єдиний загальнодоступний примірник, що містить рідкісні написи та правки. У нововідкритому виданні можна побачити рукописні виправлення, які зробила Вульф синім і коричневим олівцем, а на сторінках наклеєні надруковані уривки. Деякі зміни могли бути зроблені редактором або кимось іншим.

«Додавання приміток і виправлень, зроблених рукою Вульф, на вклеєних машинописних аркушах і в редакторських вказівках, роблять цей об’єкт унікальним, проливаючи світло на композиційні процеси ключового роману в кар’єрі авторки, а отже, і на історію роману у XX столітті», — додав Марк Байрон.

Науковці кажуть, що ця знахідка є «надзвичайною» і може дати уявлення про психічне здоров’я та процес написання творів англійської письменниці.

Більшість творів Вульф зберігається в коледжі Сміт у Нортгемптоні, штат Массачусетс, і в колекції Берга в Нью-Йоркській публічній бібліотеці.

Хто така Вірджинія Вульф

Вірджинія Вульф — британська письменниця, літературна критикиня, ікона фемінізму. Належала до групи «Блумзбері». Одна з найвизначніших постатей літературного модернізму ХХ століття.

книжка

Вірджинія Вульф. Фото надано кімнатою рідкісних книг Мортимера, бібліотекою Нілсона, коледжем Сміта, Нортгемптон, штат Массачусетс, via Wikimedia Commons

До найвідоміших її робіт зараховують романи «Місис Делловей» (1925), «До маяка» (1927), «Орландо» (1928) та есе «Своя кімната» («Свій простір»). В останньому є відомий афоризм: «У кожної жінки, якщо вона збирається писати, повинні бути гроші й своя кімната». Її романи вважаються класичними зразками «потоку свідомості».

Вульф стала однією з центральних фігур фемінізму в 1970-х, її роботи є всесвітньо відомими й перекладеними більш ніж п’ятдесятьма мовами.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я