Павло КУЩ. «…ЛЮБІТЬ У ГОДИНУ НЕГОДИ»

0

У Слов’янську, на прифронтовій Донеччині, відбувся вже традиційний творчий конкурс «Любіть Україну!» пам’яті Володимира Сосюри.
Слова із знакового твору Володимира Сосюри, винесені в заголовок, можуть бути епіграфом до творчого заходу, що має таку ж назву, як і згадана поезія  «Любіть Україну!» Адже щорічний конкурс поетів, читців, художників та фотохудожників відбувся у Слов’янську навіть попри гібридну війну й активізацію в минулі дні проросійських окупантів на лінії зіткнення чи затяжний наступ пандемії коронавірусу.


Творчий конкурс пам’яті Володимира Сосюри бере свій початок із тоді ще мирного 2007 року і проводився на малій батьківщині видатного лірика ХХ століття в Дебальцевому. Після окупації рідного міста поета проросійськими незаконними збройними формуваннями цей популярний захід у 2018 році відновили у Слов’янську, і за минулі роки він устиг стати одним із брендів прифронтової Донеччини. А нині його організатори – Донецький обласний навчально-методичний центр культури, управління культури і туризму Донецької ОДА та учасники спільними зусиллями наближаються до того, аби конкурс отримав всеукраїнський статус. Тим пач, що цьогоріч у ньому взяли участь представники відразу 11 областей України. Звісно, зважаючи на епідеміологічну ситуацію, конкурс відбувався у дистанційному форматі: учасники надіслали свої роботи, а «на передовій», тобто у центральній міській бібліотеці Слов’янська працювали тільки представники оргкомітету та журі.


Як і в минулі роки, у роботі журі взяв участь правнук класика української літератури Олексій Сосюра. Зважаючи на багаторічну активну діяльність та особистий внесок у розвиток і популяризацію української літератури на Донбасі, Донецька обласна організація Національної спілки письменників України напередодні звернулася до керівництва Спілки з клопотанням про нагородження Олексія нашою найвищою нагородою — медаллю НСПУ «Почесна відзнака». Цікаво, що сам факт вручення медалі став приємною несподіванкою для правнука Володимира Сосюри, а ось всі присутні були переконані, що цей якраз той випадок, коли давно заслужена нагорода знайшла свого героя.


Уже традиційно, у роботі журі в номінації «Поети» працювали письменники Донеччини. Зокрема творчі доробки учасників конкурсу з різних куточків України оцінювали члени НСПУ Володимир Глущенко, Микола Сіробаба, Павло Кущ, а також літератор Олег Максименко, який реально претендує на те, аби невдовзі поповнити обласну організація НСПУ. І дуже приємно, що Гран-прі конкурсу «Любіть Україну!» пам’яті Володимира Сосюри за підсумками нашого спільного оцінювання отримала вчителька із селища Новодонецьке Майя Ключова (Яривчик), відповідні документи та творчий доробок якої зараз перебувають на розгляді столичної приймальної комісії НСПУ.
…Для мене Харків рідним містом став:
Він красень, велетень, зразок мистецтва.
Та на душі все ж спокою нема.
Болить мені, оскільки я ж з Донецька…
Ці рядочки з поезії 12-річної Марії Бухтіярової, малої вимушеної переселенки і відтепер – переможниці конкурсу серед наймолодших учасників є дуже символічними. Бо й сам творчий захід «Любіть Україну!» пам’яті Володимира Сосюри також перебуває у статусі вимушеного переселенця. І ми всі так само, продовжуючи жити і працювати, не втрачаємо надії повернутися до поки окупованих Дебальцевого та Донецька.

На знімках: Слово має правнук поета Олексій Сосюра; Письменники Донеччини Володимир Глущенко, Микола Сіробаба та Павло Кущ з юними учасниками відкриття конкурсу; Тематична виставка творів Володимира Сосюри.    

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я