Побачив світ літературно-мистецький альманах Коростенщини «Просто на Покрову» (№17, 2023)

0

Гортаю літературно-мистецький альманах Коростенщини «Просто на Покрову» (№17, 2023) і радію, що є люди, які дбають про те, щоб художнє слово сучасників не впало в річку забуття.

Насправді не так уже й багато тих, хто володіє Словом і може висловити через нього своє бачення Всесвіту, зловити мить і закарбувати її в художньому творі. Не так уже й багато – кілька сотень серед мільйонів. А тих, хто вже чогось досяг, набагато менше.

Письменники часто-густо «замкнені» у своїх регіонах, не знайомі з творами інших. Чому? А подивіться хоча б  на тиражі книжок та альманахів!  

Сучасники – такі собі критики. Історія знає багато прикладів їхніх помилок. Скількох талановитих постатей оцінили вже «потім»! Тому головне завдання сучасників – донести створене, зберегти вимовлене слово, а час – потім! – дасть йому раду.

Літературні конкурси, свята, альманахи, книговидання – саме про це.  Вони потрібні. І низький уклін тим митцям, які дбають саме про літературний процес, намагаються його активізувати, знайти, донести, зберегти художне Слово сучасників.

Ось така пафосна промова про літературний альманах Коростенщини, що видається з 2007 року завдяки письменникові Вікторові Васильчуку, редактору газети «Вечірній Коростень», який є ще й засновником Всеукраїнського літературно-мистецького Свята!

Розумію, скільки потрібно енергії, дипломатії, любові, розуміння важливості процесу, щоби протягом стількох років робити таку важливу справу! Видання альманаху – це ще й редагування, пошук коштів, спілкування з авторами, купа організаційної роботи, не кажучи вже про головне – про  творчість. Розумію, бо видання альманаху «Степ», який видає однойменне обласне літературне об’єднання Кіровоградщини, має такі ж проблеми. В останні два роки через брак коштів нам, на жаль, не вдалося видати чергові номери часопису, тож я аплодую панові Вікторові за його величезну роботу.

Альманах цікавезний, географія творів вражає, він таки Всеукраїнський, хоча місцевих авторів достатньо. І це прекрасно: є гості альманаху і є господарі, з якими нам цікаво познайомитися. Радісно усвідомлювати, що наша земля така багата на талановитих людей.

Радію, що і я з колегами-«степівчанами» опинилася серед гостей.  В альманасі надруковані вірші Олександра Архангельського, оповідання Ніни Даниленко і моє.

Радію новим друзям, завдяки творам яких до нас наблизилися інші області України, і бажаю й надалі творчому колективу альманаху «Просто на Покрову» творчої наснаги.

Ольга Полевіна, голова Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я