Повага і честь!

0

Маємо честь привітати від себе особисто і побратимів-козаків нашого друга Сергія Мартинюка – козака, письменника, журналіста, краєзнавця, воїна – з нагородженням орденом “Народний Герой України”. Завжди цінувались в Україні сміливі й достойні чоловіки, з яких хочеться брати приклад.

Сергій Мартинюк з першого дня війни, тобто з 24 лютого 2022 року, відклав письменницьке перо і взяв до рук власну мисливську зброю – долучився до добровольчого формування свого міста Ірпінь. Він ніколи ментально не відривався від свого рідного Балтського краю, завжди ним пишався і підкреслював, що народився в “сонячній і вогнистій Землі”. Якось запитав Сергія про початок війни, і відповідь вразила: “Я не мав права не боронити свою родину, свій Ірпінь і свою Україну. Я ж зі славетної Балтщини, а балти завжди перемагають. Я не мав права ганьбити землю моїх предків”.

Слушно написала літературна критикиня Тетяна Конончук: “Сьогодні неможливо уявити сучасний літературний процес без творчості Сергія Мартинюка, невтомної людини, полум’яного письменника, активного проповідника української ідеї, яка потужно виявляється в його діях і текстах. Захоплює позиція, цілеспрямована праця, про яку мріяв Сергій Мартинюк і в царині якої нині сконцентровує свої сили. Слово для нього було мрією і, незважаючи на численні перешкоди, стало реальністю. Причому саме в тематиці, яка сьогодні потрібна українському суспільству чи не найбільше, – патріотичній тематиці. Слово і дія в Сергієвому житті органічно поєднані. Кажуть, треба дивитися не на слова, а на справи, – у Сергія Мартинюка вони органічно поєднуються”.

Ще в 2014 році Сергій Мартинюк разом із заснованим ним Благодійним фондом “Лелеко” долучився до активної допомоги постраждалим майданівцям і воякам. Гуманітарна допомога й оздоровлення вояків. Відстоювання українських пріоритетів завжди і в усьому. Людина-скеля, людина, яка завжди тримає слово, воїн із великої літери. У 2017 році він був нагороджений відзнакою “Народний Герой України”. Вручала орден берегиня козацтва Зоя Володимирівна Ружин. На жаль, орден загубився, тож ми вирішили поновити його під тим самим номером. Що і зробили першого серпня 2023 року в Києві. Справжні мають бути пошановані, і, як написала Зоя Ружин: “Сергій Мартинюк – потужної вдачі! // Дає ворогам богатирської здачі… // Цінує свій край, береже землі славу, // Від предків, калини красу величаву”.

Вітаємо з нагородою і від усієї душі бажаємо пишатися собою і не ставити на цій перемозі крапку, бажаємо поставити перед собою нові цілі, які незабаром обов’язково будуть досягнуті. Бажаємо міцного здоров’я і нескінченної мужності, правильної тактики і стратегії, надійних друзів і безсумнівної удачі, щирої любові і світлого щастя. А якщо щось не вдається, то ми у тебе є і завжди прийдемо на допомогу.

Наближаємо Перемогу над руснею разом! Краще загинути стоячи, ніж жити на колінах!

Слава Україні!

Анатолій ДЕМЧУК, народний артист України, народний Герой України

Олександр УШИНСЬКИЙ, військовослужбовець, “кіборг”, громадський діяч

Джерело: «Слово Просвіти», 44, листопад 2023

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я