«Поетичні метро» та інші цікаві проєкти від Юлії Бережко-Камінської

0

20 вересня 2021 р. до Інституту філології на запрошення кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості завітала Юлія Бережко-Камінська, секретар НСПУ по роботі з молодими авторами. На зустріч до аудиторії «Ретро» зібралися студенти 2, 3 і 4 курсів спеціальності «Літературна творчість». Гостя прийшла з подарунками – уже втіленими книжковими виданнями (прозовими антологіями й колективними поетичними збірками), що постали внаслідок конкурсів, спрямованих на популяризацію сучасної української літератури, а також на відкриття нових імен.

Про це повідомляє news.philology.knu.ua.

Найбільш разючим задумом, що його пані Юлія замислила і втілила від ідеї до остаточної презентації киянам та гостям столиці, є соціальний літературний проєкт «Поетичне метро». Це спільний проєкт видавництва «Саміт-книга» та Молодіжної літературної платформи Національної спілки письменників України «Кабінет молодого автора». Реалізація задуму стала можливою також і за підтримки Департаменту суспільних комунікацій КМДА та БФ «Культурні новації». Сам проєкт відбувався в кілька етапів. Спершу обирали поетичні тексти, пов’язані з київським метрополітеном завдяки образній системі, метафориці чи й безпосередньо топонімам. Так станції київської підземки отримали своє поетичне зображення / відображення / втілення. У межах майбутньої виставки було відібрано твори Дмитра Чистяка, Дмитра Дроздовського, Світлани Дідух-Романенко, Наталії Бельченко, Дмитра Лазуткіна, Ії Ківи, Олександра Козинця, Юлії Бережко-Камінської, Богдани Гайворонської, Тані-Марії Литвинюк, Антона Попова, Наталки Поклад, Вікторії Осташ, Лесі Мручківської, Дениса Голубицького, Ірини Мостепан, Сергія Савіна, Ольги Ольхової, Сергія Цушка. Потім відбулися зйомки фотопортретів учасників цього поетичного заходу, коли кожен з авторів мав коротку фотосесію на тій зі станцій, яка надихнула його на вірш. І завершальним етапом стало виготовлення великих плакатів із презентованими на них поетичними творами і фотопортретами письменників і письменниць. Відтак 27 березня ц.р. на станції метро «Театральна» відкрилася виставка «Поетичне метро», аналогів якій іще не було в Україні. На жаль, виставка протривала лише місяць і закрилася з оголошенням чергового весняного локдауну, тож багато киян не змогли на власні очі побачити «поетичні картини» у підземці й «посмакувати» віршами. Пані Юлія поділилася секретами «Поетичного метро», зокрема розказала, що майже всі учасники технічної команди погодилися зробити свою частину робот на волонтерських засадах.

Іще одним проєктом, який задумала й утілила Юлія Бережко-Камінська, став Міжнародний літературний конкурс короткої прози «Work Story: робота у фокусі літератури». Задум був пов’язаний із викликами пандемії, коли загроза скорочення робочих місць стала більш ніж реальною. Організаторка конкурсу мала на меті відкрити нові імена сучасної української літератури й підбадьорити тих, хто, можливо, втратив роботу. Після потужної реклами в інтернеті й соцмережах команда «Work Story» отримала понад 300 текстів, які опрацьовувало й оцінювало в кілька етапів професійне журі, так що до фіналу потрапили лише найкращі прозові твори. Переможці отримали грошові премії і можливість надрукувати свої тексти у відомому часописі «Ukrainian people» (видання української діаспори, що виходить у Чикаго). Також короткий список авторів (90 творів) організатори об’єднали в межах однойменного альманаху «Work Story: робота у фокусі літератури», який побачив світ 2021 р.

На завершення пані Юлія ще й провела своєрідний майстер-клас із поетичної майстерності, продекламувавши студентам власні вірші, адже гостя не лише чудова організаторка, а й талановита письменниця. Відтак студенти мали змогу отримати не лише практичні поради з утілення власних літературних проєктів, а й долучитися до живого поетичного слова.

Зустріч минула в невимушеній дружній атмосфері. Слід сподіватися, що Юлія Бережко-Камінська ще неодноразово завітає до нас у Жовтий корпус.

Тетяна Белімова, доцент кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я