Польські інтелектуали підписали відкритий лист солідарності з українцями та закликали прийняти Україну в НАТО та ЄС

0
590

«Газета Виборча» опублікувала відкритого листа – заклик до солідарності з Україною та припинення агресії Росії. Серед підписантів –  головний редактор «Виборчої» Адам Міхнік, а також письменник Павел Смоленський, режисерка Агнєшка Арнольд, журналіст Пйотр Погожельський, митець Єжи Онух, публіцистка Богуміла Бердиховська, історик Гжегож Пац, політикиня Гражина Станішевська, історик Томаш Стриєк,  письменниця Оля Гнатюк, священник о. Томаш Достатні, мисткиня Анна Домбровська та багато інших. В загальному понад сто осіб та організацій.

У листі закликають підтримати Україну та не погодитись на війну. «У 2014 році Росія розпочала гібридну війну з Україною, окупувавши український Крим і розпаливши вогонь війни на Донбасі. Ця війна вже призвела до понад чотирнадцяти тисяч жертв і вигнала з домівок півтора мільйона людей, дестабілізуючи українську державу. Це була відповідь Путіна на Українську Революцію Гідності, на незгоду мільйонів громадян України, які вийшли на вулиці своїх міст, борючись за право на самовизначення, демократію та європейські цінності», –  читаємо у зверненні.

Підписанти наголошують, що Росія всупереч міжнародним договорам та власним зобов’язанням, шантажує Україну та світ. «Дедалі більше міжнародних аналітиків указують на те, наскільки політика Путіна сьогодні нагадує стратегію Гітлера 1938 року, яка призвела до Мюнхенської угоди, поділу Чехословаччини і через рік до початку Другої світової війни,» – написано у листі.

«Якщо ми сьогодні погодимося на окупацію України Росією, нам не доведеться довго чекати подальшої агресії і претензій. Захищаючи та підтримуючи Вільну Україну, ми захищаємо власний європейський дім. <…> Ми не можемо робити вигляд, що це не вплине на нас», – наголошують підписанти. Вони зазначають, що єдиною гарантією безпеки і стабільності в регіоні є членство України в НАТО та ЄС:«За це вмирали герої Революції Гідності. Цього вимагають українські громадяни. Цього, в ім’я миру та безпеки, вимагаємо і ми!»

Підписанти закликають  розширити сфери європейської безпеки на Україну, Молдову, Грузію та реальної підтримки Вільної Білорусі, адже тільки це може стримати російських імперіалістів перед реалізацією своїх планів.

Лист завершується закликом усіляко підтримати Україну та зупинити Путіна: «Ми закликаємо уряди всього світу застосувати будь-які засоби, аби не допустити реалізації деструктивної політики Путіна та зберегти територіальну цілісність і незалежність України. Давайте всі – поляки, європейці – будемо солідарними з Україною! Давайте зупинимо Путіна! Скажемо тверде «ні!» знищенню демократичного світу, принципів непорушності кордонів та прав громадян і держав на самовизначення!»

naszwybir.pl

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я