У Дрогобичі декламували вірші Василя Стуса: як це було. Фоторепортаж

0

18 листопада у Дрогобичі відбувся літературний вечір за поезіями Василя Стуса. Цей захід організовувало творче об’єднання «Не зрозумів».

Олександр Сердюк, один з учасників об’єднання, переїхав у Дрогобич із Харкова. Він розповів, що щиро дивувався тому, що у Дрогобичі не проводять літературних вечорів. Тож вирішив усе взяти у свої руки та разом із творчим об’єднанням провести вечір поезії.

Олександр також зазначив, що вони на цьому не зупиняться і дрогобичан чекає ще багато цікавих заходів.

Поезія Стуса під світло ліхтариків

Літературний вечір відбувався у театрі імені Лесі України, що у приміщенні Народного дому. Щоби потрапити на захід, потрібно було попередньо зареєструватися та підготувати будь-яку купюру, щоб віддати її на вході. За словами Олександра, 50% коштів, які вони отримали на цьому заході, скерують для майстринь, які регулярно виготовляють маскувальні сітки в Народному домі.

Вірші легендарного творця Василя Стуса декламували актори й акторки з Дрогобича, а також долучилися творчі переселенці, а саме:

  • Олександр Максимов (Дрогобич);
  • Олександр Сердюк (Харків);
  • Єва Райська (Дрогобич);
  • Олександр Гладкий (Сіверськодонецьк);
  • Мирослав Візор (Дрогобич);
  • Антоніна Гладка (Сіверськодонецьк);
  • Тетяна Цебак (Борислав).

Це був не просто вечір, де читають вірші, це був перформанс. У приміщенні вимкнули світло та використовували ліхтарики та лампи, що додавало особливої атмосфери. Також на фоні грала музика, яка чудово поєднувалася з тим, що відбувалося на сцені, зокрема Антоніна Гладка виконувала музичний супровід на фортепіано.

Мурашки по шкірі від спільної декламації віршів

Олександр Сердюк під світлом лампи читав біографію життя Василя Стуса, а на сцені учасники об’єднання декламували вірші під акомпанемент фортепіано.

Олександр Сердюк

Олександр Сердюк читає біографію Стуса. Автор: Юлія Кметик

Сюрпризом для глядачів стало те, що Антоніна Гладка, яка грала на фортепіано, враз почала також декламувати вірш разом з актором, який опинився в залі серед глядачів.

У кінці заходу учасники разом зачитали вірш, у цей момент мурашки бігали по шкірі у всіх присутніх.

І на завершення на екрані показали кліп артиста «Паліндром» на пісню «Не дожив». Це саундтрек до документального фільму про Василя Стуса «Ваш Василь».

Літературний вечір пройшов чудово. Олександр Сердюк насамкінець жартівливо закликав гостей прийти в цьому ж складі на наступний захід творчого об’єднання.

Подія відбулася за підтримки «Київського діалогу». Генеральний інформаційний партнер — «Твоє радіо».

Фото: Юлія Кметик. Вечір поезії Василя Стуса

Юлія Кметик

drohobych.city

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я