Президент України вперше за багато років 9 березня не визначив лауреатів Шевченківської премії

0

В Україні вперше за багато років у день народження Кобзаря, 9 березня, не оприлюднили імена лавреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

За традицією, церемонія нагородження Шевченківською премією (або оприлюднення переможців) щороку відбувається не пізніше 9 березня. А здебільшого – саме в цей день, на честь народження Тараса Шевченка. Дев’ятим березня традиційно датується й указ президента України про нагородження. Зокрема, так було і на початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році.

Однак наприкінці доби 9 березня 2023 року указ Володимира Зеленського з цього приводу не оприлюднений, і жодної інформації з приводу премії не поширено.

Володимир Зеленський провів зустріч із діячами культури та мистецтва. Фото: пресслужба президента

При цьому пресслужба президента ввечері повідомила, що Володимир Зеленський цього дня, у 209-ту річницю від дня народження українського письменника, художника та мислителя Тараса Шевченка, зустрівся з діячами культури та мистецтва.

“Під час зустрічі обговорили шляхи поглиблення взаємодії між державою та представниками культурної сфери. Важливо продовжувати культурну, просвітницьку роботу, яка сприяла б посиленню підтримки України з боку наших партнерів і всього світу. Президент Зеленський запропонував напрацювати рекомендації та необхідні кроки, які мають бути підтримані з боку держави”, – ідеться в повідомленні.

Зеленський подякував “всім митцям, хто допомагає тут, хто в окопах віддає своє життя цьому. А також всім тим, хто за кордоном допомагав дипломатії та журналістиці створювати хвилю підтримки, щоб Україна не була на самоті”.

Останнє повідомлення Комітету з Шевченківської премії датоване 15 лютого – того дня відбувся третій тур конкурсу, шляхом таємного голосування були визначені переможці конкурсу.

“За результатами конкурсу Комітет підготує та внесе Президентові України подання про присудження Національної премії, а також проєкт відповідного Указу Президента України. Після набуття чинності Указу Президента України про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка на сайті Комітету буде оприлюднено перелік лауреатів”, – ішлося в повідомленні на сайті Комітету.

Після другого туру короткі списки номінантів мали такий вигляд:

Номінанти на Шевченківську премію з літератури:

  • Олександр Авербух із книгою поезій “Жидівський король”;
  • Катерина Калитко із книгою поезій “Орден мовчальниць”;
  • Артем Чередник (Артем Чех) із романом “Хто ти такий?”.

У номінації “Літературознавство та мистецтвознавство”

  • “Коли б то Бог дав мені притулитися до університету”, “У всякого своя доля” Віктора Жадька;
  • “Крім “Кобзаря”. Антологія української літератури. 1792-1883″ Михайла Назаренка;
  • “Українське шістдесятництво: профілі на тлі покоління. Історико-літературний та поетикальний аспекти” Людмили Тарнашинської.

У номінації “Публіцистика, журналістика”

  • Ольга Дубчак із книгами “Чути українською” та “Бачити українською”;
  • Павло Казарін із книгою “Дикий Захід Східної Європи”;
  • документальний серіал “Деокупація” Богдана Логвиненка, Миколи Носка та Карини Пілюгіної;
  • публіцистика 2017-2022 років Віталія Портнікова.

У номінації “Музичне мистецтво”

  • аудіоальбом “Пісні Української революції” Тараса Компаніченка, Сергія Охрімчука, Северина Данилейка, Ярослава Криська, Максима Бережнюка;
  • музичний альбом-диптих “КОЛЯДА-ТРИБ’ЮТ” Євгена Петриченка, Богдана Пліша, Ольги Кононенко;

У номінації “Візуальні мистецтва”

  • серія робіт “Анатомія Безхребетних” Віталія Кравця.

У номінації “Кіномистецтво”

  • фільм “Клондайк” Марини Горбач;
  • документальний серіал “Колапс. Як українці зруйнували імперію зла” Олександра Зінченка та Сергія Лисенка;
  • фільм “Земля блакитна, ніби апельсин” Ірини Цілик.

У номінації “Театральне мистецтво”

  • режисер Олексій Гнатковський з комедією Вільяма Шекспіра “12 ніч, або Що собі хочете” Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка
  • вистава “Філоктет. Античний рейв” за п’єсами Софокла та Гайнера Мюллера Львівського академічного драматичного театру імені Лесі Українки (режисер Дмитро Захоженко, сценограф Олексій Хорошко, художниця по костюмах Марія Антоняк, актори/-ки Оксана Цимбаліст і Василь Сидорко).

Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія – найвища мистецька державна нагорода України. Заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва.
Головою Шевченківського комітету з грудня 2019 року є журналіст, телеведучий, документаліст, письменник Юрій Макаров.

novynarnia.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я