При світлім імені Григора Тютюнника

0

Погожого травня в Києві відбулося вшанування переможців Шостого Всеукраїнського літературного конкурсу імені Григора Тютюнника.

Цьогорічне дійство із нагородження достойників та врученням поряд з дипломами, їхніх опублікованих творів, проходило в історичній читацькій залі Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого.
 
За присутності членів журі конкурсу, який очолює академік Микола Жулинський, засновників та митців розгорнулося урочисте дійство. Сюди приїхали літератори зі всієї України, твори яких визнані кращими в конкурентному змаганні.

Засновник і меценат конкурсу Віталій Скоцик у вступному слові наголосив на особливому нинішньому періоді – новітній російсько-українській війні, яка має багато складових: військову, економічну, політико-дипломатичну… але в основі стійкості та сили перемагати лежить глиба наших традицій та національної єдності, що накопичена тисячоліттями в генотипі українця. Тому важливо, що на цій урочистій церемонії  разом із літературною спільнотою присутні військові, представники театрального та естрадного мистецтв, кожний із яких  додав частинку свого інтелекту, майстерності, щоб люди мали стимул і далі писати, щоб українська нація  ставала  сильнішою і завжди перемагала!

Співорганізаторка конкурсу Олена Кононенко подякувала кожному, хто щороку долучається до його проведення, зокрема, Лесі Мудрак, всім членам журі, а головне – літераторам, які надсилають на оцінювання свої твори. 

  «Доки ми маємо книгу і слово – ми маємо майбутнє. Адже, коли ворог хоче знищити нашу історію та культурне надбання, нам так важливо берегти та відновлювати символи нашої самоідентифікації»,  – заначила пані Олена. – Кожна країна має свої символи та ідентифікаційні маркери, Україна – літературна країна, і тому ніколи не буде замало тих чи інших конкурсів. І Безумовно, важливе місце в літпроцесі займає конкурс ім. Григора Тютюнника!
 
Учасники цьогорічного вшанування відзначили його особливу атмосферу, яку забезпечив директор бібліотеки імені Ярослава Мудрого Олег Сербін разом зі своїм колективом.


 Переможцями літературного конкурсу імені Григора Тютюнника в 2022 році стали:

Людмила Весела, з Хмельниччини – у номінації поезія;  Ірина Власенко, м. Київ, – у номінації проза.

Вони отримали в якості головної нагороди – видані власні книги.
Серед лауреатів, твори яких ввійшли до колективного збірника: Ігор Юзюк та Микола Істин,  Івано-Франківщина; Марина Єщенко, м. Київ; Леонід Данільчик та Ігор Гургула, м. Львів;  Надія Адамчук, Рівненска область; Ельвіра Молдован, Хмельниччина; Ліна Яковенко, Волинь; Аліна Шевченко, Кіровоградська область; Ольга Халепа, Харківщина;  Роман Офіцинський, Ужгород; Катерина Ступар, м. Ірпінь Київської області. 

Ось кілька відгуків лауреатів цьогорічного конкурсу, якими вони поділилися в соціальних мережах:

Ігор Юзюк, Івано-Франківщина:
Воля Божа хотіла, щоб я взяв участь в церемонії нагородження лауреатів 6-го Всеукраїнського літературного конкурсу ім. Григора Тютюнника, за що велика дяка організаторам дійства і меценатам. І Воля Божа визначила, щоб моя п’єса «Літепло» стала лауреатом конкурсу, за що щиро вдячний високоповажному, професійному журі (Микола Жулинський, Віталій Скоцик, Влада Литовченко,  Микола Гриценко, Богдан Гнатюк, Оксана  Старак-Повялкел, Леся Мудрак, Євген  Нищук,  Олег  Сербін, Олена Кононенко). Особливо дякую Оксані Старак-Повялкел – гендиректорці Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогове», яка не просто вручила мені диплом лауреата і й повідомила про те, що планується постановка моєї  п’єси під відкритим небом, серед експонатів-декорації Національного музею народної архітектури та побуту України. Дякую видавництву «Український пріоритет», яке видало альманах шостого Всеукраїнського конкурсу ім. Г. Тютюнника «Душа землі в людському слові», де надруковано уривок з моєї п’єси, а ще  – окремі книги двох переможців. 
 
Аліна Шевченко, Кіровоградська область:
За конкурсом ім. Г. Тютюнника, зізнаюся, стежила років зо три. А нарешті, у свої 17 рочків вирішила спробувати, без будь-яких сподівань на щось. І це «щось» таки сталося.
Дякую, друзі, за цей день, відзнаку, підтримку.
Хай розростається конкурс, множаться таланти й живе літературна Україна!
 
… Що ж, важко не погодитися із цими словами. Тепер  з нетерпінням очікуємо оголошення 7-го літературного конкурсу імені Григора Тютюнника, а ще більше – несподіваних знайомств із талановитими творами.

Микола ГРИЦЕНКО

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я