У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного

0

У Києві стартував фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного. Організатори анонсували проведення мистецьких подій щомісяця: концертів, лекцій, кінопоказів, екскурсій. У межах заходів збиратимуть кошти на підтримку захисників України, повідомила кореспондентка Суспільного.

Співорганізаторка фестивалю, голова ГО «Захистимо Протасів Яр» Юлія Бартле розповіла, як зародилась ініціатива. Спочатку активісти об’єдналися для боротьби проти забудови зеленої зони. Пізніше діяльність громади розширилась. Зокрема, з’явилась ідея влаштовувати кінопокази у Протасовому Яру, їх започаткував іще Роман Ратушний.

«Маленька локальна громада Києва дала приклад того, як люди, об’єднавшись, можуть захистити свої права, захистити свій життєвий простір». Так пояснила значення фестивалю у Протасовому Яру співорганізаторка Мирослава Барчук. За її словами, мешканці захистили зелену зону від забудови і дали приклад того, що може робити українське громадянське суспільство. Це і була головна ідея Романа Ратушного, каже Мирослава Барчук.

За її словами, місія фестивалю «Протасів Яр» донести до мільйонів українців ідею про те, що разом можна перемогти «велике зло», що надзвичайно важливо в умовах війни.

«Протасів Яр» — це місце, де житиме ідея «сили особистості», «сили малої громади», «сили національної ідентичності», в які вірив Роман Ратушний. Ці три складові ми б хотіли пропагувати в суспільстві», — зазначила Мирослава Барчук.

«Ідея фестивалю – у продовженні життя. У заповіті Рома написав, що робив усе, аби його вчинки і дії продовжили життя», — розповіла на відкритті письменниця Світлана Поваляєва — мама Романа Ратушного. Вона переконана: якби сина не вбили росіяни на війні, він і сам би зайнявся організацією такого фестивалю у Протасовому Яру.

«Цей фестиваль покликаний розвивати нашу національну ідентичність, аби вона була невразливою для ворогів і загарбників», — сказала Світлана Поваляєва.

Учасники фестивалю планують зустрічатися на галявині Протасового Яру кожні 2 тижні, переважно, по суботах. Кожен захід присвячуватиметься окремій тематиці: дискусії про права людини в умовах війни, волонтерство, громадський активізм, а також літературні читання, музичні виступи, кінопокази, лекції про кримськотатарську культуру. Про це розповіла співорганізаторка та виконавча директорка PEN Ukraine Тетяна Терен.

За її словами, фестиваль «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного буде також благодійним – у межах кожного заходу збиратимуть внески на потреби ЗСУ, насамперед, для підрозділів, в яких несуть службу спікери фестивалю.

У Києві стартував фестиваль "Протасів Яр" пам’яті Романа Ратушного

Гості фестивалю «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного, Київ, 27 травня, 2023 р. Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Відвідувач Денис каже, що прийшов на фестиваль підтримати ініціативу і зустрітися з однодумцями. Він не знав Романа особисто, але захоплювався тим, що він робив. Вважає, що мета фестивалю, по-перше, показати, як одна особистість може досягати значних результатів, а також ростити майбутні покоління, які не боятимуться діяти для змін, важливих для суспільства.

Що відомо про фестиваль «Протасів Яр» і активіста Романа Ратушного

Фестиваль «Протасів Яр» триватиме з 27 травня по 3 вересня. Його присвятили пам’яті загиблого торік під Ізюмом громадського активіста і розвідника 93 бригади «Холодний Яр» Романа Ратушного.

У 2019 році Роман Ратушний очолив громадську ініціативу «Захистимо Протасів Яр», яка боролася проти будівництва трьох багатоповерхівок у парковій зоні Києва. Забудовник «Дайтона Груп» звернувся до суду, намагаючись продовжити зведення багатоповерхівок.

28 липня 2020 року КМДА повернула Протасовому Яру статус зеленої зони. У жовтні 2020 року суд визнав дозвіл на забудову Протасового Яру неправомірним. Статус зеленої зони парку Протасів Яр у Києві підтвердив Касаційний суд у січні 2022 року.

9 червня 2022 року голова громадської організації «Захистимо Протасів Яр» і розвідник 93 ОМБр «Холодний яр» Роман Ратушний загинув у бою під Ізюмом. Він брав участь у боях під Києвом, потім на Сумщині та на Харківщині.

16 червня у Києві Протасовим Яром, у Солом’янському районі, проїхав траурний кортеж, у якому везли тіло загиблого на війні активіста Романа Ратушного. Люди прийшли попрощатися з Романом Ратушним зі свічками та прапорами.

Київрада на засіданні 8 вересня минулого року підтримала перейменування вулиці Волгоградської у Солом’янському районі на вулицю імені Романа Ратушного.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я