Про що Віктор Шишкін говорив із письменниками

0

У Будинку письменників пройшла зустріч із суддею Конституційного Суду України у відставці Віктором Шишкіним. За його словами, передчасне звільнення указом Президента – це реакція на його «окрему думку» до висновку КСУ щодо закону про зняття депутатської та частково суддівської недоторканості.

Під час зустрічі з митцями, яку модерував голова НСПУ Михайло Сидоржевський, предметом розмови став зв’язок Конституції України із децентралізацією і самоврядуванням, а також із подіями на Сході України. Віктор Шишкін доводить антилогічний та спекуляційний характер діяльності сучасної влади стосовно Конституції: «Ніщо не забороняє видавати закони для врегулювання самоврядування, для цього не потрібно змінювати Основний Закон. Тим більше, враховуючи тих, хто зараз сидить у Верховній Раді, нова Конституція буде жахливою». У контексті цього, Віктор Шишкін процитував окремі моменти з тексту Мінських угод (які у себе на сторінці в Fb називає «договорняком») і запевнив, що там немає жодного слова про потребу змін в Конституції.

Присутні, серед яких С. Хмара та О. Єльяшкевич, погодилися, що КУ зганьблено, і рано чи пізно її все ж доведеться змінювати. Але, наголошує Віктор Шишкін, створювати нову потрібно у мирний період, аж ніяк не під час війни (а не АТО, як це звикли називати): «Антитерористична операція була в Парижі, і вирішилося усе досить швидко. У нас війна. А те, що Конституційний Суд не вводить воєнний стан, не лише відбілює Путіна, а й перекриває можливість після завершення цього всього захистити права України в Міжнародних судах. У нас навіть немає навіть органу, який би увесь цей час створював доказову базу щодо неспровокованих порушень цілісності наших територій».

Письменники щиро стурбовані станом подій в Україні. Але на незручне запитання: «Що робити?» ніхто, зокрема Віктор Шишкін, не зміг дати чіткої відповіді. 

Прес-служба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я