Пулітцерівська премія оголосила «літературних» лавреатів

0

У Колумбійському університеті США оголосили лауреатів та фіналістів Пулітцерівської премії 2024 року. Про це йдеться на сайті премії.

 У номінації Fiction (художня література) переможницею стала Джейн Енн Філліпс (Нопф) та її книга Night Watch. Це роман, події якого розгортаються у притулку для божевільних в Західній Вірджинії після Громадянської війни.

У номінації General Nonfiction (загальна документальна література) нагородять Натана Тралла і його «A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy». Розповідь про палестинського батька, чий п’ятирічний син гине в аварії, коли ізраїльські та палестинські рятувальні команди затримуються через правила безпеки.

У номінації History (історична книжка) кращою визнали Жаклін Джонс та її «No Right to an Honest Living: The Struggles of Boston’s Black Workers in the Civil War Era». Це реконструкція вільного темношкірого життя в Бостоні, яка кардинально змінює розуміння *аболіціоністської спадщини міста та складної реальності для його темношкірих жителів.

У номінації Biography (біографічна книжка) перемогу ділять одразу дві історії:

Джонатан Ейг «King: A Life». Викривальний портрет Мартіна Лютера Кінга, який спирається на нові джерела, щоб урізноманітнити розуміння кожного етапу життя лідера громадянських прав, досліджуючи його сильні та слабкі сторони.

Іліон Ву «Master Slave Husband Wife: An Epic Journey from Slavery to Freedom». Історія про пару рабів, які втекли з Джорджії в 1848 році, зі світлошкірою жінкою, перевдягненою в джентльмена-інваліда, та їхню подорож на Північ.

У номінації Memoir or Autobiography (мемуари або автобіографія) перемогу забирає Крістіна Рівера Гарза (Хогарт) «Liliana’s Invincible Summer: A Sister’s Search for Justice». Розповідь про 20-річну сестру письменниці, вбиту колишнім хлопцем. Книжка поєднує мемуари, феміністичне журналістське розслідування та поетичну біографію.

У номінації Poetry (поезія) переміг Брендон Сом «Tripas: Poems». Збірка, яка зачіпає складність подвійної мексиканської та китайської спадщини поета, підкреслюючи гідність трудового життя його родини.

Премія заснована Джозефом Пулітцером вручається щорічно з 1917 року. Зараз нагорода становить $15 000. Премія вважається однією з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики та театру.

Нагадаємо, українські журналісти отримали Пулітцер за точне відображення жахливої реальності у 2022 році. А тут можете ознайомитися зі списком переможців Пулітцерівської премії 2023.

* Аболіціоні́зм – громадський рух за скасування рабства.

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я