Рада заборонила будь-які територіальні поступки задля припинення війни

0

Верховна Рада України 23 серпня ухвалила постанову №9626, згідно з якою виключила будь-які територіальні поступки для припинення війни. Про це йдеться на сайті парламенту.

«Відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаного державного кордону, включно з деокупацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також забезпечення державного суверенітету України є ключовою умовою завершення війни та встановлення всеосяжного, справедливого і сталого миру. Припинення війни, розв’язаної Російською Федерацією, шляхом будь-яких територіальних поступок державі-агресору є неприпустимим», – ідеться у постанові.

У заяві також передбачено, що Україна вживає та вживатиме всіх можливих заходів для відновлення й забезпечення дотримання прав і свобод людини та громадянина, порушених Росією під час окупації Криму й міста Севастополя.

Також ця постанова законодавчо закріплює, що жоден громадянин України не має зазнавати переслідувань чи дискримінації, зокрема за ознакою проживання на тимчасово окупованій території, а всіх винних у злочинах проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку треба притягнути до відповідальності.

У постанові зазначають, що на деокупованих територіях мають відновити роботу українська система освіти та незалежні ЗМІ, а шкоду, заподіяну внаслідок збройної агресії РФ, буде відшкодовано, зокрема, державою-агресором або її коштом.

КОНТЕКСТ

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв’язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької і Луганської областей.

Із самого початку, за даними СБУ, президент країни-агресора РФ Володимир Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

У квітні росіян вигнали з північних областей, у вересні було деокуповано майже всю Харківську область, у листопаді сили оборони України деокупували частини Херсонської області разом з обласним центром, а також Миколаївської області. Зараз найзапекліші бої відбуваються на сході країни.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму.

Автор Ольга БЕРЕЗЮК

gordonua.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я