Радіодиктант національної єдності створив і озвучить Юрій Андрухович

0

Письменник читатиме в ефірі спеціально написаний задля такої нагоди свій текст про осінь. Завтрашній радіодиктант написав та прочитає Юрій Андрухович.

21-й Радіодиктант національної єдності-2021, який відбудеться в День української писемності та мови, написав і читатиме культовий український письменник Юрій Андрухович. Радіодиктант, який розпочнеться о десятій ранку і протриває до 11:00, можна буде прослухати на «Українському Радіо», «Радіо Культура», на телеканалі «UA: Перший» та інших платформах «Суспільного». Уже вдруге, як сказав генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін, науковою консультанткою  події буде докторка філологічних наук Лариса Масенко, інформує zahid.espreso.tv.

Як заявив в ефірі Українського радіо Юрій Андрухович, текст радіодиктанту вже давно готовий. Письменник не має права його нікому показувати, але може підтвердити, що він вже є. І цьогорічна тема тексту – осінь.
«Він схожий на те, що я пишу, – роз’яснив Юрій Андрухович. – Є відома норма, що український радіодиктант за обсягом не повинен перевищувати 200 слів. 200 слів в межах колонки – це навіть не половина, а в межах роману це взагалі ніщо. Але я думаю, що мій авторський стиль розпізнають ті, хто з ним так чи інакше знайомий. В тексті є деякі рідкісні слова, неологізмів поки що немає. Хоча я не виключаю, що поодинокі виправлення в цьому тексті я буду робити. На цю хвилину можу тільки сказати, що в тексті зав’язується певний сюжет, є натяк на певну історію. З самого початку я враховував, що з точки зору граматики має бути максимальна однозначність. В моментах, де однаково можна вжити один або інший розділовий знак, я, мабуть, буду допомагати якоюсь підказкою. Але про все це ще буду радитися з науковою патронесою радіодиктанту Ларисою Масенко». 

Особливість цьогорічного радіодиктанту також у тому, що впродовж тижня перед дійством на Українському радіо тривали обговорення мовних питань. А також в тому, що організатори хотіли запросити писати радіодиктант президента України, народних депутатів, міністрів, прем’єр-міністра, діячів культури та інших.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я